Vágólapra másolva!
Elsősorban anyagi okok miatt minimális az esélye annak, hogy a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapatához olyan hokis érkezzen, aki a tengerentúli profibajnokságban (NHL) folyó bérvita miatt szabadon igazolható - véli id. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató.

"Nem állunk úgy pénzügyileg, hogy ilyenekben gondolkodhassunk. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem örülnék neki, de ez olyan nagyságrendű pénz, amit mi nem tudunk előteremteni. Csak a biztosítás összege játékosonként 5-10 ezer euró havonta" - mondta id. Ocskay a klub honlapjának.

Hozzátette: szeretnének az új edzőnek, a múlt szerdán kinevezett cseh Jan Nelibának és a jelenlegi keretnek időt adni a közös munkára.
Ha egy hónap múlva is lesznek kirívóan gyenge teljesítmények, akkor gondolkodunk majd a cserén, de ilyen horrorisztikus összegeket mi nem fogunk elkölteni."

A szakosztály-igazgató példaként hozta fel a Volánhoz hasonlóan az osztrák ligában (EBEL) érdekelt Medvescak Zagreb esetét: egy sörgyár vállalta Dustin Jeffrey játékának összes költségét.

Kiemelte: nincs olyan szponzoruk, mint a Salzburgnak, ahol két NHL-est is meg tudnak fizetni. Ráadásul ők nem csak pr-szempontból jók, hanem szakmailag is komoly erősítésnek számítanak.

"Az ilyen játékosok számunkra elérhetetlenek. Sok helyen az NHL-sztárok visszatérnek a nevelőegyesületükhöz és bért sem kérnek, csak a biztosítást kell kifizetni. Mi magyarok viszont nem rendelkezünk NHL-játékossal, így nálunk ez a megoldás nem játszik" - mondta id. Ocskay.

A bérvita miatt az EBEL-be igazoló NHL-es játékosok:
Graz:
Thomas Vanek (Buffalo Sabres)
HC Innsbruck: Andreas Nödl (Carolina Hurricanes)
Klagenfurt: Tyler Myers (Buffalo Sabres), Sam Gagner (Edmonton Oilers)
Medvescak Zagreb (horvát): Dustin Jeffrey (Pittsburgh Penguins)
Olimpija Ljubljana (szlovén): Jan Mursak (Detroit Red Wings)
Red Bull Salzburg: David Clarkson (New Jersey Devils), Tobias Enström (Winnipeg Jets)
Vienna Capitals: Corey Potter (Edmonton Oilers)
Villach: Michael Grabner (New York Islanders)
Znojmo (cseh): Bryan Bickell (Chicago Blackhawks)