Vágólapra másolva!
Egyre több kritika éri Roberto Mancinit, a Manchester City labdarúgócsapatának olasz menedzserét, akit a legutóbbi, amszterdami BL-vereség után burkoltan már saját játékosai is kikezdtek. Az angol bajnokcsapat továbbjutási esélyei minimálisra csökkentek, miközben a klubhoz két olyan exbarcelonai sportvezető is érkezett már, aki remek viszonyt ápol a csapat nélküli Josep Guardiolával.

A Premier League előző szezonjában a Manchester City 44 év után lett ismét bajnok, és a mostani idényben is jól szerepel, hiszen kilenc forduló után még veretlen. A Bajnokok Ligájában azonban az erősnek tűnő keret és játékosokra kiadott eurómilliók ellenére is elmaradnak az eredmények: a csapat az előző szezonban nem jutott tovább csoportjából, és az Ajax elleni vereséget követően erre most is kicsi az esélye. Ez pedig gyengíti Roberto Mancini vezetőedző pozícióját is.

Csoda kell a BL-továbbjutáshoz

A Citynek nem volt szerencséje a sorsolásnál, hiszen akárcsak az előző idényben, megint nagyon nehéz csoportba került. Míg tavaly a Bayern München, a Napoli és a Villarreal volt az ellenfél, addig most a Real Madriddal, a Borussia Dortmunddal és az Ajax Amsterdammal küzd. Ezzel együtt a klub arab tulajdonosai alighanem jobb eredményeket vártak, hiszen féltávnál csak egyetlen pontja van. A legutóbbi, Ajax elleni 3-1-es vereséget követően Roberto Mancini is bevallotta, hogy a továbbjutáshoz immár csodára lenne szükségük.

Ennél is érdekesebb, hogy a tréner az Ajax elleni zakó miatt felelősséget is magára vállalta. "Az én hibám, mert nem készültem fel megfelelően a meccsre" - mondta Mancini, akinek a nemzetközi porondon sehogyan sem akarnak összejönni a kiemelkedő eredmények.

A mostani a hetedik idénye a Bajnokok Ligájában, azonban a negyeddöntőnél egyszer sem ment tovább, és odáig is csak két alkalommal tudott eljutni. Pedig az Inter edzőjeként hasonlóan erős keret állt a rendelkezésére, mint most a Manchester Citynél, ám a hazai sikereket nem tudta a BL-ben megismételni. A milánóiak elnöke, Massimo Moratti számára alighanem ez volt a végső indok arra, hogy megváljon tőle.

Négy volt BL-győztes a keretben

Egyelőre a Manchester Citynél is hasonló a helyzet. A klub eddigi kilenc BL-csoportmeccséből csupán hármat tudott megnyerni, mindegyiket az előző idényben. A Villarreal oda-vissza legyőzésének értékét némiképp csökkenti, hogy a spanyol klub a szezon végén kiesett az élvonalból, a Bayern Münchent pedig úgy sikerült megverni, hogy a bajorok már biztos továbbjutóként kissé tartalékosan léptek pályára Manchesterben.

Pedig a keret erősségére nem lehet panasz, és bár a klub viszonylag újnak számít a Bajnokok Ligájában, a focisták többségének már volt BL-rutinja. A City jelenlegi keretében kilenc olyan labdarúgó van, aki már azelőtt is játszott a BL-ben, hogy Manchesterbe igazolt volna, sőt, négyen (Yaya Touré, Maicon, Mario Balotelli és Carlos Tévez) Bajnokok Ligája-győztesek.

Az angol szaksajtó elsősorban Mancini taktikai hibáiban látja a gyenge nemzetközi szereplés okát: szerintük túlságosan is erőlteti az Olaszországban egyre népszerűbb háromhátvédes felállást.

A City az Ajax ellen a megszokott 4-2-3-1-es játékrendszerrel kezdte a meccset, ám miután a második félidőben hátrányba került, Mancini elkezdett variálni. Rövid időre háromvédős rendszerre váltott, majd miután ez nem jött be (a hátvédek többségének láthatóan kényelmetlen volt új szerepkör, az Ajax pedig villámgyorsan újabb gólt ért el), visszaállt a korábbi szisztémára, viszont beküldte Tévezt és Balotellit, így a manchesteriek gyakorlatilag négy csatárral játszottak.

Ha jó játékos vagy, mindegy a taktika

A pozíciók állandó változtatása elbizonytalanította a focistákat (gyakorlatilag csak Vincent Kompany és Edin Dzeko szerepköre maradt változatlan a 90 perc alatt), és amikor a lefújást követően az egyik riporter rákérdezett a dologra Micah Richardsnál, akkor a saját nevelésű bekk nem is titkolta véleményét.

"A második kapott gól után összeomlottunk, és a srácok nagyon csalódottak voltak a játékunk miatt. Hozzászoktunk a négyvédős játékhoz, eddig kétszer váltottunk szisztémát, és mindkétszer gólt kaptunk, de az edző kedveli ezt a taktikát, és ha jól akarjuk alkalmazni, akkor többet kell gyakorolnunk. Ez nehéz rendszer, és azt hiszem, a játékosok inkább a négyvédős taktikát részesítik előnyben, de az edző szava dönt, és mi azt tesszük, amit ő mond" - fogalmazott Richards a Sky Sports kamerái előtt, arra utalva, hogy a Real Madrid elleni idegenbeli találkozón szintén a meccs közben váltottak, és a hajrában 2-1-es vezetésről el is bukták a találkozót.

Mancini persze nem volt adós a válasszal. "Nem akarok Micahról beszélni, mert szerintem nem fontos, hogy mit mondott a meccs után. Mindennap dolgozunk a taktikán, és minden játékos ismeri a szisztémát. Nem azért kaptunk gólt, mert taktikát változtattunk, hanem egy buta hiba miatt. Micah talán azért nem annyira otthonos benne, mert két és fél hónapig sérült volt, és még kevesebbet gyakorolta, így lehet, hogy legközelebb inkább a kispadon hagyom, ha így játszunk. Egyébként pedig, ha valaki igazán jó játékos, akkor mindegy, hogy milyen szisztémát alkalmazunk, és ha valaki nem érti a taktikát, akkor nem elég jó focista, és nincs helye egy sztárklubban" - mondta a The Mirrornak.

Annyi azonban biztos, hogy míg a City védelme a Premier League-ben kifejezetten jó, addig a BL-ben gyenge: míg a bajnokságban az ellenfelek nyolc mérkőzésen mindössze 85 alkalommal jutottak el lövésig, addig a BL-ben három találkozón 72 alkalommal próbálkoztak bevenni Joe Hart kapuját.

Mancininek a bajnoki cím egyelőre elegendő védelmet ad, de egy újabb BL-kudarc mindenképpen gyengíti a helyzetét. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy augusztus óta a City új ügyvezető elnöke a Barcelona egykori alelnöke, Ferran Soriano, és sportigazgatónak a Barca egy másik korábbi vezetőjét, Aitor Txiki Beguiristaint szerződtették.

Szintén nem mellékes, hogy mindketten remek viszonyt ápolnak Josep Guardiolával.

www.globalsoccerapp.com