Esést hozott a rövid hét az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Nálunk a munkaszüneti napok, Amerikában a Sandy hurrikán miatt szűkült három napra a kereskedés a múlt héten, mégis nagyobb ármozgást láthattunk az árupiacokon, mint az ezt megelőző 5 kereskedési napos hetekben. Az irányt a határozottan erősödő dollár szabta meg, méghozzá lefelé.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobb gazdasági adatok csökkentették egy újabb monetáris lazítás esélyét a tengerentúlon, amit a befektetők dollárvásárlással reagáltak le. Az árupiacok mindig érzékenyen reagálnak a dollárerősödésre - mivel az drágítja a más devizában számolók árát -, így pénteken jelentős áreséssel fejezték be a hetet.

Elsősorban a nemesfémek szenvedtek a zöld hasú menetelésétől: kéthónapos mélyponton zár ta a kereskedést az arany, míg az ezüst 4,3 %-ot vesztett egyetlen nap alatt az értékéből.

A hét utolsó kereskedési napján csökkent az olaj ára, mivel a keresletet továbbra is szűkítik a Sandy hurrikán következményeként az Egyesült Államok keleti partvidékén zárva tartó finomítók. Az előző nap még pozitív mozgást láthattunk, mivel a világ legnagyobb kőolajfogyasztójának számító USA Energiahivatala heti jelentésében 2 millió hordós készletcsökkenésről számolt be, a várt 2,3 millió hordós növekedés helyett a vihar miatt csütörtökön publikált heti jelentésében.

A decemberi szállítású WTI típusú kőolaj ára 2,23 dollárral 84,86 dollárig csökkent. A londoni kereskedésben a Brent még többet vesztett értékéből, 2,49 dollárral csütörtöki záró ára alatt 105,86 dolláron zárt.

A londoni nyílt kikiáltásos kereskedés zárása a legfontosabb ipari fém, a réz esetében 2,1 %-os csökkenést mutatott. A markáns áresést figyelmeztető jelzésként értelmezhetjük, mivel a rezet a gazdasági növekedés barométereként szokás használni az építési szektortól az elektronikáig terjedő széleskörű felhasználási köre miatt.

Az agrártermékek többsége is szenvedett. A kávé több hónapos, míg a cukor 26 hónapos mélypontjára került. A búza, a kukorica, és a szója is lejjebb került, üdítő kivételként említhetjük a kakaót, amely a kínálat szűkössége miatt 2435 dollárig tudott erősödni.