Navracsics szerint a közjegyzők teljesítménye jogállami teljesítmény

Vágólapra másolva!
Maradéktalan sikernek tartja a közigazgatási és igazságügyi miniszter a közjegyzőségek két évtizeddel ezelőtti újjászületését, és a közjegyzőség kiváló teljesítménye nem csupán szakmai, hanem jogállami teljesítmény - mondta el Navracics Tibort el a 24. Közép-Európai Közjegyzői Kollokviumon, Sopronban. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, dr. Tóth Ádám arra mutatott rá, hogy a közjegyzőség példát mutat a jogi informatikai fejlesztések terén és a jövőben készen állnak újabb elektronikus nyilvántartások vezetésére, vagy akár a hagyatéki egyezséghez hasonlóan a peren kívüli egyezségek megkötésére.
Vágólapra másolva!

Dr. Navracsics Tibor utalt rá, hogy a közjegyzőség rendkívül hatékonyan dolgozó hivatásrend, amely működésével több ponton is példaként szolgál az államigazgatás számára. Véleménye szerint a közjegyzők elmúlt két évtizedbeli működése azt az igazságot bizonyítja, hogy a hagyomány és a modernség, újszerűség "nemcsak, hogy megfér egymás mellett, de remekül ki is egészítheti egymást", és csak így válhat teljes egésszé.

A nem peres eljárásokban meglévő ügyhátralék ledolgozására, illetve az elektronikus iratkezelés megteremtésére utalva megemlítette: a közjegyzőség szintén példát mutatott arra nézve, hogy a magán- és az állami szféra miképp egészítheti ki egymást, és a vállalkozóként dolgozó közjegyzők miképp tudnak közhatalmi, állami funkciókat magas színvonalon ellátni.

A közjegyzők működése "pontosan azon a ponton erősíti az állami intézményrendszerbe, az állami feladatellátás hatékonyságába vetett hitet, ahol a leggyengébbek vagyunk" - fogalmazott a rendezvény fővédnökeként felszólaló kormánytag, aki azt hangsúlyozta: ahol meginog a polgár bizalma az állami feladatellátásban, "ahol elillan a bizalom, ott csorbul a demokrácia, ott csorbul a jogbiztonság és drágábbá válik a hétköznapi élet is".

Speciális a magyar közjegyzők helyzete

Navracsics Tibor hozzátette: aki nem bízik meg az állami intézményrendszerben, az "pluszbiztosítékként alternatív megoldásokat fog igénybe venni", így "a bizalom hiányát pénzzel kell megfizetni", ez pedig rontja a versenyképességet is.

A kormány 2014-ben tarthat egy stratégiai vitát a közjegyzőség jövőjéről. Navracsics Tibor szólt arról is: a kormány szeretné kompromisszumos megoldással lezárni a közjegyzők nyugdíjazásának kérdését, ugyanakkor - közhatalmat gyakorló személyekről lévén szó - fenn kívánja tartani, hogy a hazai közjegyzőnek rendelkeznie kelljen magyar állampolgársággal.

A miniszter az [origo] - nak felszólalását követően elmondta: dolgoznak azokon az érveken, amelyek alapján bíznak abban, hogy az Európai Unió elfogadja a magyar közjegyzők speciális helyzetét, akik közhatalmi, állami funkciókat is gyakorolnak, ilyen jellegű feladatok egy részét látják el és ezzel tehermentesítik a túlterhelt állami intézményrendszert.

Csökkenő forgalom és inflálódó bevétel

Dr. Tóth Ádám elmondta: az elsődleges célok közt szerepel a közjegyzőség működőképességének megőrzése ebben a gazdasági helyzetben is, az inflálódó bevételek, a csökkenő forgalom ellenére. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke elnöke utalt rá, hogy a közjegyzői díjszabás normatív szigorítására és egyes részeinek felülvizsgálatára is szükség lenne.