Tőzsdére viszi amerikai leányát az ING

Vágólapra másolva!
Megközelítőleg 100 millió dolláros IPO keretében vonulna a New York-i tőzsdére az ING Group amerikai leánya, az ING U.S. A holland biztosító így folytatja az amerikai üzletágak leválasztását, hogy megfeleljen a holland államtól kapott mentőövhöz társított feltételeknek.
Vágólapra másolva!

Elsődleges kibocsátás (IPO) keretében vinné tőzsdére a holland ING Group az amerikai ING U.S. leányvállalatát. A pontos részletek, így a kibocsátási ár és a pontos nagyságrend egyelőre nem ismert, indikációként 100 millió dollárt jelölt meg a társaság a dokumentációban, de a konkrét részletek, így az árazás is nagyban módosulhat még a tranzakció létrejöttéig. A Wall Street Journal értesülései szerint a kibocsátást a Morgan Stanley és a Goldman Sachs bonyolítja majd le, valamikor 2013 elején.

Az IPO keretében egyfelől az anyavállalat értékesítheti a részesedése jelentős részét, másfelől a kibocsátás egyúttal lehetőséget teremthetne arra, hogy az ING U.S. friss tőkét is bevonjon a működéséhez, és így visszafizezesse az anyabanktól kapott forrásait. Az ING U.S. az életbiztosítási piac negyedik legnagyobb szereplője a tengerentúlon, az úgynevezett járadékkal meghatározott vállalati nyugdíjszolgáltatások terén pedig második helyen áll.

Az üzletág ugyanakkor 2009 óta összesen mintegy 3,2 milliárd dollár adózás előtti veszteséget szenvedett el egy balul elsült, garantált kifizetést ígérő biztosítási termék értékesítésén. A termék forgalmazását 2010-ben leállították, de így is nyomot hagyott a biztosító tőkéjén. A cég a tavalyi 103 millió dolláros profit után, 2012 első félévében 331 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el.

Az ING a válság során mintegy 10 milliárd eurós mentőcsomagban részesült, az állami mentőakció feltételeként ugyanakkor a csoport kénytelen leépíteni amerikai üzletágait. A hivatalos közlemény is arra mutat rá, hogy egyre kisebb szerepet vállalhat az anyacég Európán kívül és mindinkább az öreg kontinensre fókuszálhat a jövőben a biztosító. Főbb piacai Hollandia, Belgium és Németország lehetnek.

Az ING múlt heti bejelentése szerint több ezer fő leépítésére készül, nyáron pedig 9 milliárd dollárért értékesítette a Capital One Financial Corp.-nek az amerikai online banki üzletágát.

ING (Euronext Amsterdam)