Rizottó gorgonzolával, körtével és dióval

Váncsa diós gorgonzolás rizottó
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók:

  • harminc deka carnaroli rizs
  • zöldségalaplé
  • öt deka dióbél
  • két érett körte
  • tíz deka gorgonzola (piccante)
  • öt deka vaj
  • egy mogyoróhagyma,
  • egy-másfél deci fehérbor
  • frissen reszelt parmezán

Ha nincs kész zöldségalaplénk, akkor állítsuk elő, persze közönséges tyúkhúsleves vagy szokványos fehér alaplé is megfelel, már amennyiben ezeknek a használatától valamilyen elvi ok (például vegetarianizmus) miatt vissza nem riadunk.
Finomra vágjuk a mogyoróhagymát és három deka vajon megdinszteljük, rátesszük a rizst, kevergetjük pár percig, majd felöntjük a borral. Miután ez elpárolgott, aláöntünk egy merőkanál alaplét, amikor ez is elpárolgott, újabb merőkanállal, és így tovább, de a folyadék mennyiségét egyre inkább mérsékelve, vagyis a szokásos módon készre főzzük a rizottót, nagyjából tizenöt perc alatt.

Közben diót késsel gorombára összevágjuk (nem daráljuk le, legyen darabos), a gorgonzolát és a körtét felkockázzuk, az egyik körtét össze is turmixoljuk. Öt perccel a rizottó elkészülte előtt mindezt a rizshez adjuk. Amikor a rizs már puha, de nem túl puha, vagyis a szemek belseje még ellenállást mutat, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a maradék vajat és a parmezánt.
Egész diógerezdekkel és körteszeletekkel díszítve tálaljuk.