Itt nézhetjük ma a napfogyatkozást

Vágólapra másolva!
Több weboldal is élőben közvetíti a déli féltekéről ma megfigyelhető teljes napfogyatkozást. Az esemény közép-európai idő szerint 21 óra 35 perckor kezdődik.
Vágólapra másolva!

A Hold árnyéka először az ausztráliai Darwintól 250 kilométerre keletre fekvő Garig Gunak Barlu nemzeti parkra vetül rá, majd a Carpentaria-öblön halad át, és ismét eléri az ausztrál szárazföldet. Ha az időjárás megengedi, akkor Cairnsben és Port Douglasben két percen át élvezhetik majd az érdeklődők a teljes napfogyatkozást (részletes térkép itt). A déli féltekén megtett 14 500 kilométeres táv után a napfogyatkozás közép-európai idő szerint éjfél után 48 perccel ér véget Chilétől 800 kilométernyire nyugatra.

A jelenséget a Slooh Space Camera és a Tourism Tropical North Queensland is élőben közvetíti (lent). A Hot Air Balloon hőlégballonokra szerelt kamerákkal követi az eseményt.

http://www.ustream.tv/embed/recorded/26738794?v=3&wmode=direct

A teljes napfogyatkozás igen ritka jelenség. A következőt 2015. március 20-ra várják Izland, a Feröer-szigetek és a norvégiai Spitzbergák fölött. A legközelebbi olyan teljes napfogyatkozás, amelyet sokan láthatnak, 2017. augusztus 21-én lesz, amikor a teljesség sávja az USA területén halad át (az évtized fogyatkozásait lásd itt).