Nem fogy a svéd konfekció

Vágólapra másolva!
Kedvezőtlen október havi értékesítési adatról számolt be ma reggel a ruhaboltokat üzemeltető svéd Hennes & Mauritz. A legalább egy éve nyitva lévő boltok bevétele 4 százalékos csökkenést mutat, ami az elmúlt évek leggyengébb adatának számít.
Vágólapra másolva!

4 százalékkal nőtt a svéd Hennes & Maurtiz ÁFÁ-t is tartalmazó értékesítése októberben az előző hónaphoz képest, miközben az elemzők 9,6 százalékos bővülést vártak a szeptemberi 15 százalékos emelkedést követően.

Még kedvezőtlenebb a kép, ha csak a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalmi változását vesszük figyelembe. Ebben az esetben 5 százalékos volt az árbevétel csökkenése, szemben az előző havi 6 százalékos bővüléssel és az elemzők által előrejelzett 0,1 százalékos emelkedéssel. Október végén 2715 üzlettel rendelkezet a H&M az egy évvel korábbi 2410 egységgel szemben. Mindkét adatot tekintve az elmúlt évek leggyengébb októberjét zárta a H&M, ami akár kedvezőtlen előjel is lehet a közelgő karácsonyt illetően.

Forrás: [origo]

A befektetők a H&M-mel szemben sokkal jobban preferálták legnagyobb versenytársát, a spanyol Inditexet, amely az év eleje óta 54 százalékos emelkedést tud felmutatni, míg a svéd részvény árfolyama közel 5 százalékot csökkent. Ebben nagy szerepetjátszhatnak a legutóbbi gyorsjelentés, ami a H&M szempontjából nem sikerült túl fényesre, szemben az Inditex-szel, amely növekvő bevételről számolt be.

A Hennes & Mauritz (HMB) és az Inditex (ITX) relatív árfolyamváltozása 2012-ben

Forrás: [origo]

2,5 százalékos csökkenéssel reagált a részvény a kedvezőtlen hírekre a svéd parketten, amivel a helyi OMX Stockholm 30 Index egyik legrosszabbul teljesítő komponensének számít.

Hennes & Mauritz (Nasdaq OMX Stockholm)

Forrás: [origo]