600 milliós tea a Starbucksnál

Vágólapra másolva!
A Teavana Holdings Inc. (NYSE) felvásárlásával szeretné bővíteni teaüzletágát a Starbucks Corp. (Nasdaq), amiért 52 százalékos prémiumot fizetnek. A Starbucks számára eddigi legnagyobb felvásárlással új ügyfeleket és központi elhelyezkedésű üzletláncot szereznek.
Vágólapra másolva!

A Starbucks Corp. (Nasdaq) tegnap bejelentette, hogy megvásárolja a Teavana Holdings Inc. (NYSE) teakészítményeket értékesítő üzletláncot. A 620 millió dolláros felvásárlás a Starbucks eddigi legnagyobb üzlete, ami elősegíti abban, hogy a kávé üzletágat kibővítse. A vezérigazgató, Howard Schultz 2008-as visszatérése óta arra törekszik, hogy a Starbucks bevételeit diverzifikálja, és a kávé alapú termékek mellett olyanok is megjelenjenek, mint az energia italok, gyümölcslevek, teafélék és ételek.

A Teavana egy családi vállalkozásból indult, ami már kezdetben több mint 100 fajta teafűből készült terméket árult. A céget tavaly vezették be a tőzsdére (NYSE) 17 dolláros árfolyamon, azóta közel 40 százalékot csökkent az értéke. Ehhez képest most a Starbucks 52 százalék feletti prémiumot ajánl a részvényeseknek (15,5 dollár készpénzben). A Teavana részvényárfolyama ennek megfelelően 15,45-15,50 dollár körül mozog a zárás utáni kereskedésben.

Teavana Holdings Inc. (NYSE)

Amikor a Starbucks tavaly megvásárolta a Tazo teamárkát, a logójából is eltűntette a kávé ("coffee") szót, majd az Evolution Fresh Inc. gyümölcslé üzletláncot is megszerezte. A terjeszkedés nem csak új üzletágakra vonatkozik, az újabb ázsiai üzletek megnyitásától a Starbucks azt várja, hogy a bevételek jelentős részét adják. A Yum! Brands-hez hasonlóan a Starbucks is felismerte, hogy a például Kínában erősödő középosztály komoly fogyasztó bázist jelent a társaságnak. Mivel Ázsiában jobban fogy a tea a kávénál, ezért erősítik a tea üzletlánc vonalat. A tea a világon a második leginkább fogyasztott folyadék.

A Tevana megvásárlásával az ügyfélkörön kívül nagyjából 300 üzlethez jut a Starbucks, amik az USA-ban, Kanadában és Mexikóban találhatóak. A Starbucksnak közel 18 ezer üzlete van világszerte.

A Starbucks árfolyama tegnap 2,9 százalékot esett, igazodva a világpiac negatív hangulatához, 48,84 dolláron zárt.

Starbucks Corp. (Nasdaq)