Vágólapra másolva!
Kedden reggel tőzsdenyitás előtti teszi közzé harmadik negyedéves jelentését a CIG Pannónia. Az élet üzletágtól gyenge megújítási és értékesítési számokat vár a KBC Securities elemzője, ezért a bruttó díjbevétel is csökkenhet éves alapon. A beruházásokon elért eredmény azonban pozitív lehet, így az adózott eredmény mind éves, mind negyedéves alapon növekedést mutathat. Az elemző szerint a negyedik negyedév erősebb lehet, mint az előzőek és a nem-élet tevékenység is egyre jelentősebben fog hozzájárulni a biztosító eredményéhez. 
Vágólapra másolva!

A múlt héten több olyan adómódosítási javaslatot fogadott el a Parlamanet, ami kedvező hatással lehet a cég működésére, és az utóbbi negyedévek adatait látva erre szüksége is lesz a társaságnak, mivel a unit-linked termékek értékesítése az utóbbi időben visszaesést mutat és a megújítási ráta is alacsonyabb a korábbi értékeknél. A KBC Securities elemzője azonban úgy véli, hogy a társaság harmadik negyedéve még mindig kedvezőtlenül alakulhatott, viszont a következő negyedév már jobb lehet.

A bruttó díjbevétel 12,4 százalékkal csökkenhetett a negyedév során, elsősorban a 76 százalékon leragadó megújítások és a gyenge új szerzések miatt. Bár éves alapon ez jelentős növekedést jelent, a biztosítónál nem érdemes negyedéves összevetést alkalmazni az elemző szerint, mivel az előző év azonos időszakában megkötött szerződések díjfizetései tipikusan évente jelentkeznek, így az éves összevetésből vonhatóak le érdemi következtetések.

A jutalékköltségek az értékesítéssel párhuzamosan csökkenhettek éves alapon, míg a központi költségek vélhetően szinten maradtak, mivel a költségcsökkentő intézkedések hatását kiolthatták a nyár végi tőkeemeléshez kapcsolódó egyszeri költségek.

A beruházásokon elért eredmények viszont pozitívan járulhattak hozzá a társaság eredményéhez. Mind a tőzsdei emelkedés, mind a kedvezően alakuló devizahatás segíthette ezt az eredménysort.

Összességében az adózás utáni eredmény még mindig veszteséget mutathat, de már jobb lehet mind az előző évnél, mind az előző negyedévnél.

Forrás: [origo]

A KBC Securities elemzője arra számít, hogy a negyedik negyedév erősebb lesz az utóbbi negyedéveknél, és a nem-élet üzletág is egyre jelentősebben tud már hozzájárulni a cég díjbevételéhez. Az elemző az előző negyedévre 7-800 millió forintos díjbevételt prognosztizál a CIG EMABIT-tól (a CIG Pannónia nem-élet biztosítási tevékenységet végző leányvállalata), ami az első negyedév 780 millió forintos díjbevételéhez hasonló lenne, de a második negyedéves 570 millióhoz képest javulást jelentene.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]