Hatalmas kibocsátásra készül a Lehman leány

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers Holdings által birtokolt Archstone ingatlanpiaci cég 3,45 milliárd dolláros IPO-ra készül a New York-i piacon, mely a harmadik legnagyobb részvénykibocsátás lehet idén. A befolyó pénzből az eladósodottságon szeretne csökkenteni a vállalat.
Vágólapra másolva!

Amerika idei harmadik legnagyobb IPO-jára készül a Lehman Brothers Holdingshoz tartozó Archstone, a befolyó összegből csökkenteni akarja az ingatlanpiaci cég a fennálló adósságát.

Az eladósodottság mérséklése miatt szeretnének 3,45 milliárd dollár értékben részvényeket kibocsátani, ami a Facebook 16,1 milliárdos és a Banco Santander mexikói egységének 4,1 milliárdos IPO-ja után a harmadik legnagyobb részvénykibocsátásának számítana ebben az évben az USA-ban. A tőzsdére kerülő részvények mennyiségét, és a tervezett kibocsátási ársávot még nem hozták nyilvánosságra. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint 16 milliárd dollárt érhet a teljes vállalat.

Az USA-ban több mint 50 ezer ingatlan érdekeltséggel rendelkező Archstone-t még 2007-ben vásárolta fel a következő évben kirobbant pénzügyi válság során csődbe ment Lehman Brothers a Bank of Americával és a Barclays-el közösen. A Lehman ez év májusában szerezte meg az általa még nem birtokolt maradék 26,5 százalékot 1,58 milliárd dollárért.

A társaság által birtokolt ingatlanok kihasználtsága a harmadik negyedévben kimagasló, közel 95 százalékos volt, az apartmanok átlagos bérleti díja pedig 2168 dollár volt a Reuters adatai szerint.

Az Archstone nem zárt túl eredményes negyedévet legutóbb, mivel a társaság 176 millió dolláros veszteséget hozott össze a legutóbbi negyedévben, annak ellenére, hogy árbevételük 7,8 százalékkal 280,8 millió dollárra nőtt egy év alatt. A cég jövő év elejéig 1 milliárd dollár értékben készül értékesíteni egységeket az ingatlanportfóliójából, így a vállalat nettó adóssága az EBITDA-hoz viszonyítva 7,5 szeres lehet, ami még mindig nagynak tekinthető, mivel a versenytársak átlaga csak 6,5.

A részvényeket a New York-i tőzsdére tervezik bevezetni.