Vágólapra másolva!
Túlságosan a külföldi tulajdonú szolgáltatók sarcolására szolgál a kiskereskedelmi és távközlési szektorra kivetett válságadó az Európai Bizottság szerint. A Bizottság két hónapon belül vár választ a kormánytól.
Vágólapra másolva!

A kötelezettségszegési eljárás második szakaszának részeként felszólította az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy változtasson a kiskereskedelmi és telekommunikációs szektorra kivetett "diszkriminatív" válságadókon, miután úgy ítélte meg, hogy az adók aránytalanul sújtják a külföldi háttérrel rendelkező vállalatokat. A Bizottság két hónapot adott a kormány számára, ezután az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

Mire lejár a kéthónapos határidő, a hivatkozott adók megszűnnek, mert a kormány 2010-ben hároméves időtávra vetette ki őket. Feltéve persze, hogy nem történik velük ugyanaz, mint a bankadóval, amit 2013-ban elvileg elfelezett volna a kormány, az elmúlt hetek megszorítócsomag-dömpingjében viszont először a felezést vetetette el, múlt pénteken pedig állandó adóvá tette a terhet. A köztelezettségszegési eljárás ugyanakkor nem most indult, a korábbi intézkedések eredménye a mostani felszólítás is.

A telekommunikációs szektorra kivetetett adót a kormány már egyébként pótolta is, a Magyar Telekom esetében például a két újabb adónem, a telefonadó és a közművezetékadó nagyobb terhet jelent, mint a 2012 végén kivezetendő válságadó.