Vágólapra másolva!
Történelmi, 222 forintos mélypontra esett a CIG Pannónia árfolyama a mai nap folyamán. A befektetőket vélhetően a cég harmadik negyedéves jelentése bizonytalanította el, amelyben a biztosító tovább csökkenő új értékesítésekről számolt be. A negatív hangulatot csak tovább fokozták a unit-linked életbiztosítási termékek hanyatlásáról szóló, tegnap közzétett MABISZ negyedéves statisztikák. 
Vágólapra másolva!

Tovább csökkent a mai nap folyamán a CIG Pannónia árfolyama, miután tegnap minden idők legalacsonyabb záróárfolyama alakult ki 226 forinton. A mai napon a korábbi történelmi mélypontot (224 forint) is alulmúlva 222 forintra esett az árfolyam.

CIG Pannónia

Forrás: [origo]

Az esés hátterében valószínűleg az állhat, hogy a befektetők nem fogadták nagy örömmel a cég negyedéves jelentését, ami a várakozásokkal összhangban nem lett valami fényes. Az új értékesítések további csökkenése lehet az a tényező, ami kiváltotta a negatív piaci hangulatot, de ettől függetlenül voltak pozitív tényezők is a gyorsjelentésben. A CIG Pannónia hosszú távú üzleti modelljét tekintve például üdvözlendő, hogy a társaság egyre kevésbé függ a befektetéshez kötött életbiztosítási termékek díjbevételétől (így áttételesen a Brokernet sikerességétől). A 2014-re kitűzött profitabilitás eléréséhez jelentősen hozzájárul majd a vállalat nem-életbiztosítási üzletága is.

Forrás: [origo]

Ráadásul a nyár végi tőkeemelés következtében a cég tőkemegfelelési mutatója is javult és a menedzsment álláspontja szerint ez a tőkemennyiség elegendő lesz ahhoz, hogy a biztosító a jelenleg érvényes Szolvencia I tőkeszabályozásnak meg tudjon felelni addig, amíg eléri a profitabilitást (előreláthatólag 2014-ben). A legutóbbi hírek szerint az új Szolvencia II tőkeszabályozás bevezetése csúszni fog, ezért az is elképzelhető, hogy a profitabilisen működő CIG Pannóniának már nem lesz majd szüksége újabb tőkeemelésre, amikor áttér az iparág az új szabályozásra.

Forrás: [origo]

A MABISZ statisztika olaj a tűzre

A tegnap közzétett MABISZ iparági statisztikák ezután csak tovább fokozták a negatív hangulatot. Mint tegnap már beszámoltunk róla, a harmadik negyedéves biztosítói adatokból egyértelműen az látszik, hogy a unit-linked termékek értékesítése visszaszorulóban van.

Nem véletlen, hogy a korábban kizárólag a befektetéshez kötött életbiztosításokra fókuszáló CIG Pannónia a legutóbbi negyedéves jelentésében már arról számolt be, hogy a cég "egyre nagyobb hangsúlyt fektet tevékenységének diverzifikációjára, és kiemelt céljaként kezeli a hagyományos életbiztosítási és egészségbiztosítási portfóliójának növelését".