Vágólapra másolva!
A Chelsea-nél történt edzőcserével ismét összeállt a Rafa Benítez, Fernando Torres páros, amely Liverpoolban kiválóan működött. A BL-címvédő szurkolói abban bíznak, hogy az új edző képes lesz ismét gólvágót faragni a klub történetének legdrágább igazolásából, amire akkor van a legnagyobb esélye, ha nagyobb hangsúlyt fektet a Chelsea védekezésére.

A Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics meglehetősen türelmetlen az edzőkkel szemben, hiszen Roberto di Matteo volt a nyolcadik, akit 2003 óta menesztett. Hogy helyette miért éppen azt a Rafa Benítezt választotta, aki közel két éve sehol sem dolgozott, azt valószínűleg csak ő tudja, de szempont lehetett, hogy egyszer már képes volt kihozni a maximumot Fernando Torresből.

A Chelsea legdrágább igazolása

A spanyol csatárt 2011 januárjában 58 millió euróért vették a Liverpooltól, ő a Chelsea történetének legdrágább futballistája. Ennek megfelelően azt várták tőle, hogy ontsa a gólokat a Stamford Bridge-en, ám Torres messze elmaradt ettől, 87 tétmérkőzésen mindössze 19 gólt szerzett. Mindez édeskevés, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Liverpoolban 143 meccsen 81-et termelt.

Még érdekesebb a helyzet, ha a csatár teljesítményét edzőkre bontjuk le. Liverpooli idejében a leghosszabb ideig Benítez volt a mestere, Premier League-góljainak 76 százalékát az ő irányítása alatt érte el. Honfitársa játékosaként 107 percenként volt eredményes, míg a Chelsea-nél ugyanez a szám Carlo Ancelotti idejében 762 perc volt, Di Matteónál pedig 212. Az angol sajtó szerint Torres leigazolásához annak idején Abramovics ragaszkodott, így érthető, hogy a tulajdonos szeretné, ha legnagyobb befektetése megtérülne, amiben Benítez sokat segíthet.

Forrás: AFP

Benítez már csepegteti az önbizalmat

A kérdés már csak az, az edző hogyan hozza formába Torrest. A pszichológiai szempont önmagában nagyon fontos, hiszen a támadó lelkizős alkat, és maga is bevallotta, hogy mentálisan nem volt rendben, szerinte azért nem ment neki a játék, mert nem érezte a bizalmat. Beníteznél jobban azonban kevesen ismerik, és az, hogy ismét együtt dolgozhatnak, új lendületet ad neki.

Benítez rögtön az első sajtótájékoztatóján dicsérte Torrest. "Beszéltem vele, és a hozzáállása nagyon jó - márpedig ez mindennek az alapja. Vele könnyebb dolgom lesz, mint a többiekkel. Fantasztikus futballista, tudom, milyen jó, egyike a fontos játékosoknak a csapatban" - fogalmazott az edző.

A dicsérő szavaktól és a bizalomtól persze Torres még nem fogja ontani a gólokat, az alapprobléma ugyanis eddig is inkább az volt, hogy a Chelsea játéka nem illett az ő stílusához. Liverpoolban (főleg Benítez időszakában) a támadójáték elsősorban a kontrákra épült, a csapat igyekezett a labdaszerzés után villámgyorsan, kevés húzásból eljutni az ellenfél kapuja elé, legtöbbször úgy, hogy a Torres előtti területre passzolták be a labdát, ő pedig kamatoztathatta robbanékonyságát és gyorsaságát. Mint az első 50 liverpooli találatát bemutató videóban is látható nagyon sok olyan gólt ért el, amikor egy hosszú indításnál egyszerűen lesprintelte ellenfelét, vagy egy kiugratásból egyedül törhetett kapura.

http://www.youtube.com/v/ec-cBn_738w?version=3&hl=hu_HU


Védekezőbb futball, nagyobb terület

A Chelsea viszont más futballt játszott. Ancelotti és André Villas-Boas is a 4-3-3-as rendszer híve, a középcsatárnak sokkal inkább ki kellett vennie a részét az összjátékból, letennie a labdákat a második hullámba érkezőknek; a B-terv pedig abból állt, hogy kihasználták Didier Drogba erőszakosságát.

Di Matteónál ez valamelyest módosult, igyekezett sokpasszos támadófutballt játszatni, ami már jobban feküdt Torresnek, de ebben nem volt területe, hogy fő erényeit hasznosítsa. A Chelsea legtöbbször letámadott, kezdeményezni próbált, és bár az olyan kreatív középpályások, mint Oscar, Juan Mata vagy Eden Hazard mindenképpen Torres javára voltak, nekik legalább annyira a feladatuk volt a gólszerzés, mint az előkészítés. Jellemző, hogy Torres a Chelsea-ben 87 tétmeccsen máris eggyel több gólpasszt adott, mint 143 találkozón a Liverpoolban, és az is árulkodó adat, hogy ebben a szezonban a Chelsea-nek átlagosan meccsenként csak egyetlen kiugratása volt - az Arsenalnál ugyanez a szám hat, a Manchester Citynél pedig öt.

Benítez egyik fontos feladata a védekezés újragondolása, hiszen a Chelsea a legutóbbi tíz mérkőzés mindegyikén kapott gólt, a bajnokságban pedig többet, mint a Stoke City vagy a Sunderland. Paradox módon a defenzívebb taktika Torresnek is kifejezetten jól jöhet: amennyiben Benítez kicsit hátrébb rendeli a csapatot, és több védekező feladatot ad a szélső középpályásoknak, az azt jelentheti, hogy a spanyol csatár számára (már amennyiben ő kap lehetőséget) sokkal több terület nyílik elöl. A Chelsea keretében vannak olyan focisták, akik képesek hosszú átadásokkal indítani Torrest, akinek a klub egykori játékosa, Pat Nevin szerint nem is kellene másra koncentrálnia, mint ezekre a labdákra. "Jó ötlet lehet Benítez részéről, ha azt mondja neki: nem kell letámadnod az ellenfelet, őrizd meg az energiádat akkorra, amikor igazán szükséged van rá" - nyilatkozta a 28-szoros skót válogatott szélső a BBC-nek.