Jöhet a tőkeemelés az E-Starnál?

Vágólapra másolva!
Tegnap tovább vette a még le nem járt 2014/A és 2015/A sorozatú kötvényeket, illetve a már lejárt 2012/A kötvényeket az E-Star Nyrt. A jelenlegi állapot szerint az életben lévő kötvények 15,9 százaléka van már a cég tulajdonában, míg a lejárt 2012/A kötvények 36 százalékát még nem sikerült visszavásárolni a 35 százalékos bruttó árfolyamon. Közben a december 21-éreösszehívott közgyűlés napirendi pontja közé újabb pontok kerültek. Többek között döntenek arról, hogy az igazgatóságot felhatalmazzák az alaptőke felemelésére.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tovább folytatta saját vállalati kötvényeinek tőzsdei visszavásárlását az E-Star Nyrt. A 2014/A sorozatból 9,1 millió névértékben 91 darab kötvényt vettek vissza a szokásos 25,74 százalékos bruttó áron. Ugyanilyen áron 0,5 millió forint névértékű 2015/A kötény is visszakerült a céghez. A visszavásárlásokat az E-Star ESCO Kft. finanszírozta, mert ennek a leánycégnek vannak likvid finanszírozási forrásai.

Forrás: [origo]

A már lejárt 2012/A kötvények közül újabb 182 darabot adtak vissza a kötvénytulajdonosok bruttó 35 százalékos áron, így már "csak" 510 millió névértékű kielégítetlen kötvény vár kifizetésre (az összes mennyiség 36 százaléka). A cég által felajánlott áron ez nagyjából 178,4 millió forintjába kerülne az E-Star Nyrt-nek. A korábbi bejelentések szerint ez az összeg az E-Star Nyrt. rendelkezésére áll, mivel az E-Star ESCO korábban kölcsönt nyújtott neki a kötvények visszavásárlására.

A ki nem fizetett kötvényesek közül vélhetően voltak már néhányan, akik idő közben felszámolási eljárásért folyamodtak, de hivatalos bejelentés eddig még nem érkezett.

Közben a helyzet tovább bonyolódik, ugyanis november 30-án, azaz a mai napon nagyjából 82 millió forint kamatot kellene kifizetni a 2016/C sorozatú kötvények tulajdonosainak. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mennyi likvid forrása van a cégnek, illetve hogy a rendelkezésre álló pénzeket mire fogja fordítani. Mindenesetre furcsa lenne, ha a kamatok kifizetése mellett döntene a cég, miközben a kötvényeket folyamatosan óriási diszkonton vásárolja vissza.

Véleményünk szerint inkább az várható, hogy nem fog kamatot fizetni a társaság, azonban folytatja a kötvényvisszavásárlási programot. Tulajdonképpen a 2012/A kötvények lejárata miatt már ettől függetlenül is fennáll a fizetésképtelenség állapota.

Forrás: [origo]

További fejlemény, hogy a december 21-ére összehívott közgyűlés újabb napirendi pontokkal bővült. Többek között döntés születik majd arról is, hogy az igazgatóságot felhatalmazzák-e az alaptőke nyílt- vagy zártkörű felemelésére. Talán arról lehet szó, hogy tőkeemelés útján próbál a cég olyan forrásokhoz jutni, amiből tovább tudja folytatni majd a kötvényvisszavásárlásokat.

Kérdés azonban, hogy milyen feltételekkel tud majd tőkét emelni a társaság, ugyanis ahogy korábban már beszámoltunk róla, nem igazán van részvényesi érték a cégben. Ennek tudatában különösen érdekes, hogy miért tudott például tegnap is jelentősen emelkedni a részvényárfolyam.

E-Star

Forrás: [origo]