Megszűnik az egykulcsos adó Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A cégeket 23 százalékos, a magánszemélyeket jövedelmüktől függően 19 illetve 25 százalékos jövedelemadóra kötelezik.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában megszűnik az egykulcsos jövedelemadó januártól, a változtatást bevezető törvénymódosítást többnapos parázs vitát követően, kedden késő délután véglegesítette a pozsonyi törvényhozás. A módosítás Szlovákiában a természetes személyek számára progresszív jövedelemadót vezet be, és 19 százalékról 23 százalékra emeli a jogi személyek jövedelemadójának mértékét 2013 január elsejétől.

Az új adótörvény értelmében a természetes személyek jövedelmeik után két különböző adókulcs alapján adóznak majd. Azok akiknek éves jövedelme meghaladja a havi 3310 eurónak megfelelő összeget, 25 százalékos jövedelemadót kell fizetniük, az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező természetes személyek azonban továbbra is az eddigi, 19 százalékos adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után.

Megadóztatják a képviselőket

Az adótörvény egy új különadót is bevezet, ez a közjogi méltóságok egy részét érinti. Ennek alapján a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő 5 százalékos többletadót is fizetnek majd jövedelmeik után. A kormánypárti módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 60 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a szlovák parlament. A jogszabályhoz - csaknem egy héten át tartó vita során - több mint egy tucat módosító javaslatot adtak be, ezek többségét elutasította a kormánypárti Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti többsége.

Szlovákiában 2004-ben Mikulás Dzurinda második kormánya vezette be az egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadót. Az egykulcsos adó megszüntetésének szándékát már nem sokkal kabinetje megalakítása után jelezte Robert Fico a közkiadások konszolidációjának szükségességére hivatkozva.