25 milliárd dolláros kötvényvásárlás jöhet

Vágólapra másolva!
A hónap végén lejáró Operation Twist program után akár egy új, havi 25 milliárd dollár nagyságú kötvényvásárlásba is belevághat a Fed - nyilatkozta a Saint Louis-i Fed elnöke, James Bullard a Wall Street Journalnak. A jelenleg futó havi 40 milliárd dolláros jelzálogkötvény-vásárlás így akár tovább hízhat 65 milliárd dollárra, ami némileg aláfűthet az inflációinak.
Vágólapra másolva!

A Saint Louis-i Fed elnöke, James Bullard tegnap azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy a Fed a hónap végén lejáró Opartion Twist program után egy kötvényvásárlásba is belevághatna. A jelenlegi futó program keretében rövid állampapírokat ad el a Fed és a hosszú lejáratúakat vásárol, havonta 45 milliárd dollár forgalmat generálnak a kötvénypiacon. Emellett szeptemberben még bejelentett a Fed egy havi 40 milliárd dolláros jelzálogkötvény-vásárlást, amit csak a gazdasági környezet javulása esetén fejeznek be.

Mi az Oparation Twist?

Az Operation Twist keretében az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a portfóliójában lévő rövidlejáratú kötvényeket adja, míg a hosszabbakat megvásárolja, azzal a céllal, hogy a hosszabb távú finanszírozási költségeket csökkentse a gazdasági szereplők számára. Az első ilyen program 2011 szeptemberében indult és 2012 júniusáig tartott, melyet júliusban meghosszabbítottak 2012 év végéig.


A regionális Fed vezetője úgy véli, hogy a havi 25 milliárd dolláros kötvényvásárlásnak olyan hatása lenne, mint a mostani portfólió átsúlyozásnak (Operation Twist), ugyanakkor a Bullard által favorizált terv megnövelné a pénzmennyiséget az USA-ban, ami akár az inflációt is megemelheti.

A következő Fed ülés december 11-12-én lesz, ahol dönthetnek akár egy újabb kötvényvásárlásról. Azt is érdemes azonban kiemelni, hogy James Bullard csak jövőre lesz szavazótag a Fednél, most még nem szolhat bele a döntésbe. A mostani ülésen többen a Fed kommunikációjának megváltoztatására számítanak. Egyes elemzők szerint a Fed átállhat arra, hogy nem dátumhoz köti az alacsony kamatkörnyezet fenntartását, hanem inkább valamilyen gazdasági teljesítményhez, mely lehet a munkanélküliségi ráta, az infláció, vagy ezek kombinációja.

Az arany James Bullard beszédére nem igazán reagált. Sőt ma délelőtt 1705 dollárig csúszott le 1720 dollár környékéről.

Arany napi grafikon

Forrás: [origo]