Csökkenti beruházásait a legnagyobb brazil bányacég

Vágólapra másolva!
A 2012-es évhez képest 24 százalékkal csökkenti a beruházásait a világ egyik legjelentősebb bányacége, a Vale. A brazil vállalat 2013-ban 16,3 milliárd dollárt költ új projektekre, meglévő bányák, üzemek karbantartásaira és kutatás-fejlesztésre. A lassuló kínai gazdaság és a folyamatosan csökkenő vasércárak állnak a döntés mögött.
Vágólapra másolva!

2010 óta a legkisebb beruházási programot fogadta el tegnap a Vale menedzsmentje. A világ egyik legnagyobb bányacége a vasércárak csökkenése és a lassuló kínai gazdaság miatt hozta meg a döntését.

Jövőre 16,3 milliárd dolláros CAPEX-et (beruházás) szeretnének végrehajtani szemben az idénre tervezett 21,4 milliárd dollárral. Az összeg nagyjából 24 százalékos csökkenést jelent, de sokkal drasztikusabbnak tűnik a visszaesést a rekordnak számító 2011-es 24 milliárd dollárhoz képest. További érdekesség, hogy a legnagyobb brazil vasércbányász idén csak 17,5 milliárd dollárt költött, ami 18 százalékkal kisebb, mint az eredeti tervekben szereplő 21,4 milliárd dollár.

Forrás: [origo]

A 16,3 milliárd dolláros keretből 10,1 milliárd dollárt szán a menedzsment új projektekre, 5,1 milliárd dollárt korábbi üzemek, bányák fenntartási munkálataira, illetve 1,1 milliárd dollárt kutatás-fejlesztésre.

A társaság profitjának a legnagyobb részét a vasérceladások teszik ki. Az értékesített nyersanyag mennyisége 306 millió tonnára eshet vissza jövőre az idei 312 millió tonnáról. A nikkel termelés 13 százalékot eshet 260 ezer tonnára, miközben a réz termelés 19 százalékot hízhat 365 ezer tonnára.

Érdekesség, hogy a múlt héten a Rio Tinto pedig épp arról számolt be, hogy növelni akarja hatékonyságát és a kitermelést is bővíteni szeretné, mivel szerintük a legnagyobb felvevőpiac, Kína, már túlvan a nehezén, így élélnkülhet ismét a kereslet a vasérc iránt.

Forrás: [origo]