Afrikában terjeszkedik a Barclays

Vágólapra másolva!
Az Absa Group nevezetű leányában összeolvasztja afrikai egységeit a brit Barclays. Az ügylet keretein belül a brit bank részesedése 62,3 százalékra emelkedik a létrejövő harmadik legnagyobb afrikai bankban.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai Absa Group 2,1 milliárd dollárért megvásárolja brit anyabankjának, Barclaysnek az afrikai egységeit. A befolyt összeget a második legnagyobb brit bank részesedésének növelésére használja fel, aminek eredményeképp 62,3 százalékra nő a befolyása leányában a jelenlegi 55,5 százalékról. A tranzakció révén piaci értéken a harmadik legnagyobb afrikai bank jön létre, melynek új elnevezése Barclays Africa Group Ltd. lesz.

A Barclays még 2005-ben vásárolt 4,5 milliárd dollár fejében 54 százalékos csomagot az Absa Groupban, ezzel növelve fejlődő piaci részesedését. A brit pénzintézet korábbi vezérigazgatójának, Robert Diamondnak a tervei között szerepelt az egységek összevonása, aminek köszönhetően egy több mint 10 afrikai országot lefedő bank jött létre, amely a mintegy 1 milliárd fős népességre támaszkodva használhatja ki a gyorsabb növekedéssel kecsegtető gazdaságokat. A felnőtt lakosság hozzávetőleg 80 százalékának nincsen még csak bankszámlája sem.

Barclays (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]

Absa Group (Johannesburg Stock Exchange)

Forrás: [origo]