Az Eximbank mielőbb kihelyezi az új forrásokat

Vágólapra másolva!
A parlament gazdasági bizottságának elnöke szerint a kibocsátás bizonyítja, hogy egy állami tulajdonú bank meg tud jelenni a nemzetközi kötvénypiacon, ráadásul kedvező hozammal.
Vágólapra másolva!

Az Eximbank minél gyorsabban próbálja majd kihelyezi az exportszektorba a múlt heti kötvénykibocsátás során bevont forrásokat - közölte Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a parlament gazdasági bizottságában.

A kötvénykibocsátásról és az Eximbank kétévesre tervezett, kétmilliárd euró keretösszegű nemzetközi kötvénykibocsátási programjáról Nátrán Roland elmondta: december 5-én az Eximbank 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű, 5,5 százalékos fix kamatozású, 5,75 százalékos hozamú kötvényt értékesített a befektetőknek. A kötvényekre 2,2 milliárd dollár értékben érkezett ajánlat, vagyis rendkívül élénk volt a befektetői érdeklődés - fűzte hozzá.

Lenhardt Balázs független képviselő kérdésére az Eximbank vezérigazgatója kifejtette: a kötvénykibocsátással a magyarországi exportszektor versenyképességének javítása a cél, a források felhasználásakor pedig az a döntő, hogy mely exporttevékenység teremt hozzáadott értéket a magyar gazdaság számára.

Ha külföldi tulajdonú társaságok exporttevékenységét támogatják, akkor azt feltételezik, hogy ezzel munkahelyeket és a magyar költségvetésnek adóbevételeket teremtenek - mondta Nátrán Roland. Hozzáfűzte: ugyanakkor a támogatások nem szolgálhatják azt a célt, hogy a külföldi, anyavállalati finanszírozási forrásokat erre cseréljék a cégek.

Rogán Antal (Fidesz), a bizottság elnöke kiemelte: a múlt heti kibocsátással sikerült bizonyítani, hogy egy állami tulajdonú bank meg tud jelenni a nemzetközi kötvénypiacon, ráadásul kedvező hozammal. A magyar állam elkezdte működtetni azt a szervezetét, amely a vállalatok exportfinanszírozását hivatott segíteni - hangsúlyozta.

A Fidesz frakcióvezetője helyesnek nevezte, hogy az Eximbank expanzív politikába kezd, tekintve, hogy magyar vállalkozás exportszerzésének támogatása kulcskérdés, mert ez hozzájárul a gazdasági növekedéshez.