Újra felszáll a titkos amerikai űrrepülő

Vágólapra másolva!
Kedden megkezdi harmadik kísérleti útját az amerikai légierő X37B jelű űrrepülőgépe. A titkos céllal készült űrrepülő második tesztrepülése során több mint egy évet töltött Föld körüli pályán.
Vágólapra másolva!

A titkos rakományt szállító, pilóta nélküli űrrepülő december 11-én startol a floridai Cape Canaveral légibázisról. A teszt során ugyanaz az űrrepülő áll majd Föld körüli pályára, amely 2010-ben az OTV-1 jelű küldetés keretében 8 világűrben töltött hónap után robotpilótával landolt a kaliforniai Vandenberg légibázison. A második tesztrepülés során egy másik gépet használtak, ez több mint egy évig, 469 napig keringett Föld körüli pályán, és 2012. június 16-án landolt.

Forrás: Boeing
Fantáziarajz az X37B repüléséről

Az X37B még 1999-ben kezdte pályafutását, akkor még a NASA fejlesztéseként. Később a Pentagon fennhatósága alá került, 2006-tól pedig az USA légierejéhez tartozik, ezért az űrrepülővel kapcsolatos információk katonai titkot képeznek.

A hivatalos közlemények alapján az űrrepülőgépet a jövőben katonai célokra is használni kívánják. Valószínűleg a földfelszín megfigyelése, valamint az ilyen feladatokat ellátó egyéb berendezések Föld körüli pályára állítása lesz a munkája. Egy átlagos műholdnál ugyanis sokkal többféle manőverre, pályaváltoztatásra képes, műszerezettsége pedig cserélhető az egyes küldetések között, és a feladat végeztével vissza is szállíthatja a megfigyeléshez használt berendezéseket. Elképzelhető, hogy a jövőben hírszerzési célú küldetéseket terveznek vele. Az X37B-ről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.