Kelendő a telekomcég az első kereskedési napján

Vágólapra másolva!
10,5 dolláron keltek el a legnagyobb kazah telekomcég, a Kcell részvényei, aminek révén 525 millió dollárnyi tőkéhez jutott a finn-svéd TeliaSonera telekommunikációs cég. Az ár az előre meghatározott sáv alján alakult ki, ami az elmúlt hónapok telekom IPO-it tekintve nem számít meglepetésnek. Ma már meg is indult a kereskedés a papírral a londoni parketten, ahol egyelőre igen jól teljesít.
Vágólapra másolva!

Elkelt a Kcell negyede

10,5 dolláros áron értékesítette a legnagyobb kazah telekomcég londoni GDR-jeit a TeliaSonera. Az eladási ár így a menedzsment által előre meghatározott 10,5-13 dolláros sáv alján alakult ki, aminek eredményeképp 525 millió dolláros bevétele keletkezett a skandináv telekommunikációs cégnek.

Az IPO során 50 millió darab részvényt értékesített GDR-ek formájában a TeliaSonera, ami az összmennyiség 25 százalékának felel meg. A tranzakciót követően a finn-svéd telekomcég közvetlen és közvetett részesedése 61,9 százalékra olvadt 86,9 százalékról.

A Kcell legnagyobb tulajdonosa továbbra is a Fintur Holdings 51 százalékos pakkal, aminek azonban 58,55 százalékát a Telia tulajdonolja, sőt, a fennmaradó részt birtokló török Turkcellben is 38 százalékos befolyással rendelkezik. Lars Nyberg vezérigazgató korábbi nyilatkozata szerint a TeliaSonera hosszú távon stratégiai - legalább 25 százalék plusz egy részvény - részesedést kíván fenntartani a Kcellben.

Forrás: [origo]

IPO körkép: A mega-ügylet még a tarsolyban lapul

Ősszel már több IPO-n is átesett az európai telekommunikációs szektor, melyek így jó viszonyítási alapként szolgálnak. A Kcell tőzsdére lépését megelőzően a Telefónica Deutschland és a Megafon debütált, utóbbiról annyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy szintén a Telia érdekeltségi körébe tartozik. A kibocsátási ár mindegyik esetben az előre meghatározott sáv alján, vagy éppen ahhoz közelebb alakult ki, ami nem túl kecsegtető a tőzsdére igyekvő telekomcégeknek.

Méretét tekintve a Kcell értékesítése jócskán eltörpül a másik két telekomcég kibocsátásához képest. Rajtuk kívül azonban még egy társaság készül tőzsdei pályafutásra a Telefónica dél-amerikai egysége személyében. A tervezett 4-6 milliárd eurós IPO nagy mértékben túlszárnyalhatja a frissen debütálókét.

Forrás: [origo]

Kedvező osztalék kilátások

A Kcell a tervek szerint a profit 70 százalékát fizetné ki osztalékként. Jelenleg 10 százalékos osztalékhozammal kecsegtet a kazah telekompapír - írja a Bloomberg egy az IPO ügylethez közel álló személyre hivatkozva. Ez az érték mind a legutóbb tőzsdére lépő MegaFon (7-8 százalék), mind az európai telekommunikációs szektor (átlag: 8,45%) által nyújtott osztalékhozamhoz képest kiemelkedő. A Kcell esetében érdemes kiemelni, hogy eltérő kockázatok mellett működik a cég, mint európai versenytársai.

Forrás: [origo]

Reakció: Veszik a Kcellt

Ma már meg is kezdődött a kereskedés a kazah Kcell GDR-jeivel a londoni parketten. Első napján jól teljesít a papír, eddig közel 3 százalékot emelkedett a kibocsátási árhoz képest a kurzus 10,8 dollárig.

Kcell (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]

A TeliaSonera közel 2 százalékos csökkenéssel reagált a Kcell debütálására, amiben közrejátszhatott az is, hogy csupán az előre meghatározott sáv alján sikerült eladni a pakkot.

TeliaSonera (Nasdaq OMX Helsinki)

Forrás: [origo]