Hét magyar bankot minősíthet le a Moody's

Vágólapra másolva!
A legnagyobb hitelminősítő hét magyar bankot tett leminősítési felülvizsgálat alá. A tegnap közzétett jelentésből kiderül, a belső környezet kiszámíthatatlansága mellett a nyugat-európai anyabankoktól érkező támogatások csökkenése is problémákat okozhat a magyar pénzintézetek számára.
Vágólapra másolva!

A leminősítési felülvizsgálat során a Moody's az alábbi pontokat veszi figyelembe: 1.) a magyarországi gazdasági környezetet kívülről megfertőzi az eurózóna válsága, 2.) a magyar kormány nemrég elfogadott adóintézkedései jelentős nyomást gyakorolnak a bankokra, 3.) a pénzintézeti eszközminőség romlása negatívan érinti a bankok működését, ám 4.) mindezek ellenére képesek a magyar bankok fenntartható jövedelemgenerálásra.

A hitelminősítő tegnap este Londonban közölte, a pénzintézetek önálló kockázati profilja tovább gyengülhet, hiszen kiszámíthatatlan gazdasági környezetben kell operálniuk. Az alábbi hét bankra önálló minősítésére valamint adós- és betétbesorolására kezdeményezett felülvizsgálatot a Moodys: OTP Bank, OTP Jelzálogbank, Erste Bank, MKB, FHB, K&H és Budapest Bank.

Simone Zampa, a Moody's pénzintézeti besorolásokért felelős európai alelnöke elmondta, a felülvizsgálatok megközelítőleg 90 napot vehetnek igénybe. A hitelminősítő 1,4 százalékos visszaesésre számít a magyar gazdaságtól idén, jövőre is csak nagyon csekély bővülést vár, és az is kérdéses. Az elemzés szerint a növekedés motorja az export és ezzel párhuzamosan a külső kereslet élénkülése lehet.

A Moody's arra is rámutat, hogy a korábbi bőséges Nyugat-Európából érkező anyabanki támogatások alábbhagytak, ami azt vetítheti előre, hogy a tulajdonos bankok szubvenciói egyre kiszámíthatatlanabbak.