20 évig szállít földgázt a Totalnak egy amerikai cég

Vágólapra másolva!
20 éves szállítási szerződést írt alá a Cheniere Energy és a Total. 2018-tól évi 2 millió tonna cseppfolyós földgáz exportot hajthatnak végre. A kivitelre alkalmas létesítményt még fel kell építeni, a tervek szerint 4,5 millió tonna kapacitásra lesz képes ez a terminál.
Vágólapra másolva!

3 százalékos pluszban indította a napot a Cheniere Energy, mivel a vállalat egy hosszú távú, 20 éves exportszerződést írt alá a Totallal. Az előbbi vállalat cseppfolyós földgázt fog exportálni a francia olajipari cégnek 2018-tól.

Az Egyesült Államokban jelenleg egyedül a Cheniere Energy rendelkezik olyan engedélyekkel, mely révén földgázt exportálhatnak. Az USA-ban komoly engedélyezési eljárás előz meg minden szénhidrogén exportálására alkalmas üzem létrehozását. A Cheniere Energy a Sabine Pass nevű egységéből tervezi a cseppfolyós (LNG) földgáz exportálását a Total számára.

Mi is az LNG?

Az LNG (liquified natural gas) olyan földgáz, melyet mínusz 162 Celsius fokra hűtenek nagy nyomáson azért, hogy a gazdaságos szállítása a tengeren megoldható legyen. A felszínre hozott légnemű gázt először megtisztítják, majd több fázisban cseppfolyósítják. A létrejövő földgáz a normál, légnemű változatnál jóval kisebb térfogatú, körülbelül egy hatszázadát teszi ki, így pedig könnyebb szállíthatóvá tenni.


A társaság jelenleg öt létesítményt épít, mely LNG-t előállítására és kivitelére alkalmas, az összkapacitás 16 millió tonna lesz évente. 2018-ra készülhet el az ötödik egység, mely kielégítheti a francia vállalat igényeit 20 éven keresztül, ami opcionálisan meghosszabbítható 10 évvel. A Total évente 2 millió tonnányi LNG-t vásárol majd, így a Cheniere Energy a 4,5 millió tonnás teljesítménnyel működő létesítmény kapacitásának közel felét lekötötte. Az exportált földgáz árát az amerikai piaci árakhoz (Henry Hub) kötik, ezen felül még fix díjat fizet majd a Total.

Cheniere Energy napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]