Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminisztérium reméli, jövőre kiszállhat azokból a bankokból, melyeket még a 2008-2009-es válság során adófizetői pénzből mentettek meg. Még 218 pénzintézetben rendelkeznek részesedéssel. Összesen 7,5 milliárd dollárral tartoznak a bankok az amerikai állampolgároknak.
Vágólapra másolva!

2013-ban le szeretné építeni az amerikai bankokban lévő részesedésének jelentős részét az amerikai pénzügyminisztérium. Jelenleg 218 bankban van tulajdoni hányada az adófizetőknek, összesen pedig 7,5 milliárd dollárral tartoznak a 2008-2009-es válság során kimentett szervezetek.

A pénzügyi krízis során 700 milliárd dolláros keretet állítottak fel az USA-ban TARP program (Troubled Asset Relief Program) keretében. A program célja a nehéz helyzetbe kerülő cégek megsegítése volt, így kontrollálni tudták a szabályozók a válság folyamatát. A teljes keretösszeg egy részét, mintegy 431 milliárd dollárt jutattak el problémás vállalatokhoz.

A pénzintézetek jelentős része már visszafizette tartozását, múlt héten az AIG-ban lévő pakkjának utolsó részletét is eladta az amerikai pénzügyminisztérium. A TARP keretében 707 pénzintézet 245 milliárd dollárt kapott, de az állam már 268 milliárd dollárnyi bevételt ért el azok visszafizetése révén, illetve a kapott osztalék formájában a Dow Jones értesülései szerint.

A nagyobb bankok, mint a Bank of America, vagy a Citigroup viszonylag hamar visszafizették tartozásaikat, de a kisebbek csak lassabban képesek törleszteni.