Meglepő elmélet a trójai háborúról

Vágólapra másolva!
Meglepő elmélettel álltak elő a trójai háború kapcsán ausztrál kutatók. Szerintük a háború után sem cserélődött ki a híres város népessége.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Peter Grave, a University of New England munkatársa által vezetett kutatócsoport azt állítja, hogy a híres trójai ostrom után nem a város népessége, hanem kulturális orientációja változott meg. A görög mitológiában megőrzött trójai háború nyomán ugyanis a város környéki agyagforrások ugyanazok maradtak, mint korábban - érvelnek a tudósok a Journal of Archaeological Sciences című szaklapban megjelent cikkükben.

Grave-ék szerint Tróját a 3200 évvel ezelőtt vívott háborúban lerombolták. Ez a 400 évvel későbbi görög eposz, a Homérosznak tulajdonított Iliász alaptémája. Később a híres város ismét felvirágzott - ekkor azonban a legfrissebb kutatások szerint újra kellett magát pozícionálnia Trójának a megváltozott "nemzetközi" hatalmi viszonyok között.

A trójaiak alkalmazkodtak tehát a legújabb elmélet szerint, nem pedig a lerombolt városba érkezett új népesség. A mai Törökország északnyugati részén lévő trójai romok között fennmaradt agyagedények és a közeli agyagbányák tanulmányozása után jutottak erre a következtetésre a szakértők.

A tudósok azt vizsgálták, hogy a háború előtt készített a városi fazekas áruk sajátos stílusban keletkeztek, amit "trójainak" is lehetne nevezni. A háború után viszont a mai Balkán területén elterjedt mintákat követték a trójaiak. Ennek nyomán korábban a népesség kicserélődését feltételezték a szakértők. Most viszont kiderült, hogy pontosan ugyanazokat az agyagforrásokat használták fel a kerámiák készítéséhez a trójaiak a háború előtt és azután is, ezért a legújabb szakvélemény elképzelhetőnek tartja, hogy ugyanaz a népesség készítette a fazekas termékeket, csak éppen más stílusban. A kutatók ezt az agyag elemzése alapján állapították meg.

Grave szerint mindez tehát a kulturális kontinuitásra utal. Ám a folytonosság egyfajta megújulást is takar: az új kerámiastílus ugyanis Grave szerint azt jelzi, hogy a trójai háború előtt a Hettita Birodalom befolyása érvényesült. Ezután azonban a városlakók a Balkánon, Délkelet-Európában szokásos kulturális mintákat tartották követendőnek.