Beindult az uniós pénzfolyam

Vágólapra másolva!
Ráugrottak a pályázók az önerőalapra és a szállítói előlegre, így beindult az uniós források lehívása - állítja az NFÜ. Csak az utolsó hónapban 250 milliárd forintot fizettek ki, idén pedig összesen 1000 milliárdot, így a szervezet elnöke szerint már 2014 végére lehívhatóvá válik az uniós támogatások 100 százaléka.
Vágólapra másolva!

Felgyorsult az uniós pályázati pénzek kifizetése, ezt mutatja, hogy az elmúlt évben 1052 milliárd forintot hívtak le a pályázók, amelyből csak az utolsó hónapra 250 milliárd jutott. Az idén kifizetett összeg a 2007 óta tartó uniós költségvetési ciklusban eddig 3300 milliárd forint, a gyorsulást mutatja, hogy ennek közel harmada esett az idei évre.

Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke szerint már 2014 végére elérhető lesz, hogy az ebben a ciklusban rendelkezésre álló pénz száz százalékát lehívjuk. A több mint 8000 milliárd forintra 2013 végéig lehet pályázni, de a pénzt utána két évig hívható le a számlák benyújtásával. Eddig nem az volt a probléma, hogy túl kevés lett volna a pályázó, hanem hogy a már elindult vállalkozások, intézmények elakadtak a projektjeikkel, így nem is adtak be számlákat, nem is kaptak uniós pénzt.

Orbán Viktor nyáron közölte, hogy csak azt tartja elfogadhatónak, ha az uniós támogatásokat "az utolsó fillérig" lehívják.

A lefagyások leginkább a forráshiányos önkormányzati és állami pályázókat érintették. A kormány ezért egy önerőalapot hozott létre, amelyből előre megfinanszírozhatták az intézmények a projektjeiket. Az építkezések beindultak, így a számlákat is elkezdhették beadni. Az NFÜ szerint már 12 milliárd forintot fizettek ki az önerő-alapból, amely 60 milliárdnyi támogatást mozgat meg. Eredetileg 50 milliárdosra tervezték az alapot, de végül csak 30 milliárdos lett. A forrásokat június 30-ig lehet felhasználni.

Gyorsította a rendszert a szállítói előleg is. A közszféra pályázói a támogatás 30 százalékáig előleget vehetnek igénybe, hogy a beszállítókat kifizethessék. A legtöbb pályázatot utólag fizetik ki, az előleggel azonban megelőzhetővé vált a projekt lefagyása. Eddig 82 milliárd forint ilyen előleget fizettek ki.