Vágólapra másolva!
A karácsonyt Nagy-Britanniában a futball ünnepének is tartják, hiszen 1888 óta rendszeresen bajnoki fordulókat rendeznek december 26-án. A Boxing Dayen játszott találkozók között rengeteg emlékezetes akadt. Van, amelyet a mai napig is csak mészárlásként emlegetnek, de akadt történelmi jelentőségű is, hiszen 1999-ben először állt fel olyan kezdőcsapat, amelyben nem volt hazai játékos.

Míg a legtöbb országban a karácsony a futballisták számára is a pihenés időszaka, addig Nagy-Britanniában az ünnepek alatt sincsen szünet. Az angol és a skót ligában ekkor is játszanak: az 1888-89-es idényben még csak két összecsapásra került sor december 26-án, egy évvel később viszont már négy meccset rendeztek ezen a napon, a karácsonyi forduló pedig azóta is hagyomány.

Az angol hagyomány ragadós

Mivel a karácsony Angliában is ünnep, így például a vonatok ilyenkor ritkábban járnak, ezért nagyon sokáig ebben az időszakban igyekeztek úgy irányítani a sorsolást, hogy lehetőleg helyi riválisok vagy egymáshoz közeli városokban található csapatok játszanak egymással, így ugyanis a drukkereknek nem kellett sokat utazniuk.

Az is kifejezetten gyakorinak számított, hogy a december 26-án, vagyis a Boxing Dayen rendezett meccseket néhány nappal később fordított pályaválasztással megismételték - így történt például 1963-ban is, amikor karácsonyi forduló gólrekordot hozott, a tíz meccsen összesen 66 gól született.

A karácsonyi futball hagyományát ráadásul az utóbbi időben kezdik más országok is átvenni. Idén például Belgiumban hat bajnokira kerül sor december 26-án (a belgáknál 2009 óta vannak meccsek karácsonykor is), és teljes fordulót rendeznek a Serie B-ben is.

Hollandiában a 2004-2005-ös és a 2005-2006-os idényben próbálkoztak valami hasonlóval, de gyorsan belátták, hogy a karácsonyi futballt érdemes meghagyni a briteknek.

Öt emlékezetes meccs a Boxing Dayről:
1979: Sheffield Wednesday - Sheffield United 4-0

Kevés olyan heves rivalizálás van Angliában, mint a két sheffieldi klub közötti, és jellemző, hogy a Wednesday hívei az 1979-es, harmadosztályban játszott meccset a mai napig is csak Karácsonyi Mészárlásként (Boxing Day Massacre) emlegetik. A mérkőzésnek a United volt az esélyese, hiszen vezette a harmadosztályt, de azon a napok a Wednesdaynek minden összejött. A találkozót 49 309-en látták a helyszínen, ez a mai napig rekord a harmadosztályban.


1991: Oldham Athletic - Manchester United 3-6

Az Oldham szurkolói a mai napig a klub egyik aranykorszakaként emlegetik az 1990-es évek elejét. A csapat 1990-ben bejutott a Ligakupa döntőjébe, egy évvel később feljutott az élvonalba, és a szezon végén nem is esett ki. A Manchester elleni hazai meccs azonban nem a legszebb karácsonyi ajándék volt a fanatikusok számára, mert a MU 6-3-ra nyert, ráadásul az Oldham korábbi játékosa, Denis Irwin kétszer is betalált.


1999: Southampton - Chelsea 1-2

A southamptoni találkozó már azt megelőzően szenzációt hozott, hogy egyáltalán elkezdődött, az angol újságírók a Chelsea kezdő tizenegyének böngészésekor a fejükhöz kaptak. A csapat edzője, Gianluca Vialli ugyanis egyetlen angol játékost sem jelölt a csapatba, márpedig erre korábban sohasem volt példa Angliában. Íme, a történelmi összeállítás: De Goey - Petrescu, Thome, Leboeuf, Babayaro, Ferrer, Deschamps, Poyet, Di Matteo, Ambrosetti, T.A. Flo.

2007: Chelsea- Aston Villa 4-4

Az utóbbi évek egyik legmozgalmasabb karácsonyi bajnokiját 2007-ben, a Stamford Bridge-en játszották. A mérkőzésen szinte minden akadt, ami egy igazán élvezetes találkozóhoz kell: nyolc gól, három kiállítás (a hazaiaktól Ricardo Carvalho és Ashley Cole, a vendégektől Zat Knight kapott piros lapot), tizenegyes- és szabadrúgásgól és az utolsó percekben szerzett találat.


2008: Manchester City-Hull City 5-1

Bármilyen meglepő, négy évvel ezelőtt a Manchester City a kiesés ellen küzdött a Premier League-ben, míg a Hull karácsonykor az előkelő hatodik helyen állt, így a fenti eredmény meglepetésnek számított. A találkozó azonban nem Robinho vagy Felipe Caicedo duplája miatt maradt emlékezetes, hanem mert a Hull trénere, Phil Brown a szünetben nem az öltözőben, hanem a kezdőkörben gyűjtötte össze játékosait, és ott osztotta ki őket.


A Premier League szerdai, 19. fordulójának programja:
Everton - Wigan Athletic 16.00
Fulham - Southampton 16.00
Manchester United - Newcastle United 16.00
Norwich City - Chelsea 16.00
Queens Park Rangers -West Bromwich Albion 16.00
Reading - Swansea City 16.00
Sunderland - Manchester City 16.00
Aston Villa - Tottenham Hotspur 18.30
Stoke City - Liverpool 20.45

Az Arsenal - West Ham United meccset elhalasztották.



www.globalsoccerapp.com