Vágólapra másolva!
Rendhagyó évértékelésünkben összegyűjtöttük a 2012-es esztendő legszebb, legviccesebb és legérdekesebb momentumait a Bundesligából. Az év védése, az év gólja, az év kihagyott helyzete, az év csapata, minden egy helyen a német focibajnokság idei terméséből.

Az év meccse: Borussia Dortmund - VfB Stuttgart 4-4

Ha a dortmundi edző, Jürgen Klopp így nyilatkozik: "Azt hiszem, még soha az életemben nem éltem át ilyen őrült meccset", akkor sejthető, hogy az összecsapás igazán kivételes volt. Pedig amikor március 30-án, az előző idény 25. fordulójában a Borussia a 70. percben 2-0-ra vezetett hazai pályán a Stuttgart ellen, akkor úgy tűnt, hogy eldőlt a három pont sorsa. A hátralévő kicsit több mint 20 percben azonban még született hat gól: a vendégek tíz perc alatt fordítottak, a Dortmund megint megszerezte a vezetést, hogy végül meg kelljen elégednie egy ponttal.

Az év gólja: Juan Arango, Kaiserslautern-Borussia Mönchengladbach 1-2

Kisebbfajta csoda, hogy a Mönchengladbach venezuelai középpályása 2012-ben egyszer sem gyűjtötte be a hónap góljáért járó trófeát Németországban, hiszen februárban, októberben, novemberben és decemberben is ott volt a jelöltek között - novemberben két találattal is. Góljai között volt szabadrúgás, kapáslövés, távoli bomba és egy közel félpályás emelés is, de szerintünk a legszebb a februárban a Kaiserslautern ellen külsővel eltekert gólja volt.


Az év védése: Ron-Robert Zieler, Hannover '96 - 1. FC Köln 4-1

Az egykoron a Manchester United utánpótlását is megjárt hannoveri a német kapusiskola egyik legújabb tehetsége. A 23 éves játékos harmadik számú kapusként ott volt a nyári Eb-n, és az ősszel kicsit visszaesett a teljesítménye, az év első felében azonban fantasztikus formában védett. Márciusban a Köln elleni idegenbeli bajnokin 1-1-es állásnál mutatott be egy földöntúli bravúrt, ami nagyon kellett ahhoz, hogy a Hannover végül 4-1-re nyerjen.

0.34-től:


Az év öngólja
: Emmanuel Pogatetz, VfL Wolfsburg - Greuther Fürth 1-1

A 2012-es esztendő nem a Wolfsburg éve volt. Jelenleg a kiesés ellen küzd, és időnként úgy tűnt, mintha játékosai saját csapatuk ellen játszanának. A negyedik fordulóban például azért nem sikerült nyerniük hazai pályán az újonc Greuther Fürth ellen, mert az osztrák hátvéd, Emmanuel Pogatetz az ellenfél kapuskirúgását beszerencsétlenkedte a saját kapujába.

Az év kihagyott helyzete: Vedad Ibisevics, VfB Stuttgart - Wolfsburg 0-1

Egy tizenegyes kihagyása már önmagában elég kellemetlen egy csatár számára, de Vedad Ibisevics gyorsan javíthatta volna hibáját a szezon első fordulójában a Wolfsburg ellen, hiszen a labda visszapattant elé. Hiába tátongott azonban előtte az üres kapu, ismét hibázott, ráadásul pár perccel később a vendégek megszerezték a meccs egyetlen találatát.

Az év gólöröme: Huszti Szabolcs, Hannover '96 - Werder Bremen 3-2

A magyar középpályás, Huszti Szabolcs a nyáron tért vissza a német élvonalba, és gyorsan elkapta a fonalat korábbi klubjában, a Hannoverben. A csúcspontot a Werder elleni hazai bajnoki jelentette, ahol rúgott egy szabadrúgásgólt, adott egy gólpasszt, majd a hajrában egy ollózással a győztes találatot is megszerezte. Érthető, hogy nagy örömében lekapta magáról a mezt, és kiszaladt a drukkerek elé, amely a játékvezető szerint két sárga lappal büntetendő tett volt, így kiállította Husztit.

A videón 1.55-nél látható a parádés gól, majd a piros lap:

Az év átigazolása: Marco Reus

A Borusssia Mönchengladbach az előző idényben hatalmas meglepetést okozott a Bundesligában látványos támadófutballjával, és ebben jelentős szerepe volt a fiatal Reusnak, akit a 2011-2012-es szezon legjobb játékosának választottak. A 23 éves középpályásra le is csapott a Dortmund, amely 17 millió eurót fizetett érte, és Reus az ősszel dortmundi színekben is remekelt: hat gólt szerzett és adott hat gólpasszt is.

Az év botránya: Új biztonsági intézkedések

A Bundesligát többek között azért tartották követendő példának még a többi topligában is, mert a német stadionokban a szurkolókat minden szempontból igyekeztek kiszolgálni, ugyanakkor megmaradt valami a régi klasszikus hangulatból is. Az elmúlt időszakban viszont egyre több szurkolói rendbontás történt, és a liga új biztonsági intézkedések bevezetését szorgalmazta, amelyeket viszont a drukkerek túl szigorúnak tartottak, és az sem tetszett nekik, hogy az ő véleményüket nem kérdezték meg. A tervezetet december 12-én végül elfogadták, a német ultrák pedig azóta folyamatosan tiltakoznak a lelátókon, például úgy, hogy a 12. perc 12. másodpercéig csendben ülnek a szektorukban.

Az év búcsúja:Raúl

Óriási meglepetést jelentett, amikor a Real Madrid élő legendája, Raúl 2010 nyarán a Schalkéba igazolt. A gelsenkircheni drukkerek eleinte maguk sem tudták, hogy mit gondoljanak a támadóról, aki azonban nem csak gólerős játékával, hanem viselkedésével is maga mellé állította őket. Amikor Raúl tavasszal úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését, és két év elteltével távozik, akkor a Schalke olyan búcsúztatót rendezett neki, amelyet a Realnál 16 év után sem kapott meg.

Az év csapata:

Weidenfeller (Borussa Dortmund) - Lahm (Bayern München), Dante (Mönchengladbach/Bayern München), J. Boateng (Bayern München), Schmelzer (Borussia Dortmund) - L. Bender (Bayer Leverkusen), Schweinsteiger (Bayern München) - T. Müller (Bayern München), T. Kroos (Bayern München), Ribéry (Bayern München) - Kiessling (Bayer Leverkusen).

A 2012-es esztendő felemás volt a Bundesligában, hiszen tavasszal a Borussia Dortmund volt ellenállhatatlan, veretlen maradt, és be is gyűjtötte a bajnoki címet; addig az ősz a Bayern Münchenről szólt, amely minden idők legjobb szezonkezdetét produkálta. Ennek megfelelően az év csapatát is főleg ennek a két klubnak a játékosai alkotják, a kivételt csupán a védekező középpályás Lars Bender, illetve a középcsatár Stefan Kiessling jelenti, mindketten a Bayer Leverkusent képviselik.

www.globalsoccerapp.com