Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt a mennyországból a pokolba jutott a Schalke 04: októberben még második volt a tabellán, ám a téli szünetben már csak hetedik a Bundesligába. A visszaesés a korábban a klubnál az évszázad edzőjének választott Huub Stevens állásába került. De korántsem biztos, hogy csak ő volt a hunyó, a német sajtó szerint elképzelhető, hogy megfúrták a játékosok, többek között a gólzsák Klaas-Jan Huntelaar.

A Schalke 04 drukkerei október végén még úgy érezték, hogy ez a szezon végre az övék lesz. A csapat egy héten belül legyőzte az ősi rivális Borussia Dortmundot idegenben, majd pedig a Bajnokok Ligájában az Arsenal vendégeként is nyerni tudott. A gelsenkircheniek az elmúlt 40 év legjobb szezonrajtját produkálták a bajnokságban, kilenc forduló után a második helyen álltak, négy ponttal lemaradva a Bayern München mögött, viszont öttel megelőzve a Dortmundot, és a BL-ben is vezették a csoportjukat.

A szurkolók gyorsan felejtenek

Egy hónappal később Schalke szurkolói percekkel a lefújás előtt elhagyták a Veltins Arenát a Freiburg elleni bajnokin, de akik maradtak, azok sem ünnepeltek, hanem kifütyülték a csapatot, és azt skandálták: "Stevens, raus", azaz "Stevens, takarodj", ez a vezetőedzőnek, Huub Stevensnek szólt, akit még 2004-ben az évszázad edzőjének választottak Gelsenkirchenben, és aki tavaly szeptemberben tért vissza a klubhoz. A szurkolók elégedetlensége persze érthető volt, hiszen az együttes az utolsó hat bajnokiján csak két pontot szerzett, és így visszaesett a hetedik helyre.

Forrás: AFP/Thomas Kienzle
Stevensszel jól kezdett a Schalke

A klubvezetés közös megegyezéssel szerződést bontott az edzővel, akinek a kontraktusa amúgy is lejárt volna az idény végén. A csapat irányítását az utánpótlásnál dolgozó Jens Keller vette át, és a sportigazgató, Horst Heldt nyilvánvalóvá tette, hogy nem keresnek más megoldást, ebben a szezonban ő marad a kispadon, ami alighanem arra utal, hogy már előrehaladott tárgyalásokban állhatnak valakivel, aki a következő idényre érkezne. A német sajtó szerint a pakliban benne van a mainzi Thomas Tuchel, illetve a fürthi Mike Büskens neve is, utóbbi mellett szól, hogy korábban futballozott a Schalkéban, és a szakmai stábnak is volt már a tagja.

A telefon rossz jel volt

Addig azonban még van fél év, és a Schalke számára létfontosságú, hogy odaérjen az első négy hely valamelyikére, vagyis megint kvalifikálja magát a Bajnokok Ligájára, és tavasszal a BL-ben is minél jobban szerepeljen. A legjobb nyolc közé kerülés egyáltalán nem lehetetlen, hiszen a csapat sorsolása kedvező, a török Galatasaray az ellenfele, ám ehhez óriási formajavulás kellene, ehhez csak arra kellene rájönni, hogy mi volt a hiba.

Forrás: AFP/Pascal Guyot
A szezon közben valami eltört

A kézenfekvő magyarázat természetesen a tréner személye, a német sajtó belső információi szerint a fő probléma az volt Stevensszel, hogy ismét elővette korábbi szigorú énjét, ami nem nagyon tetszett a focistáknak. Az 59 éves Stevens a régi vágású trénerek közé tartozik, akinek a fegyelem nagyon fontos, a kommunikáció viszont nem az erőssége, és a jelek szerint a vezetőséggel sem a legjobb volt a viszonya. "Amikor a Freiburg elleni meccset követően, vasárnap reggel háromnegyed nyolckor csörgött a telefonom, és láttam, hogy Horst Heldt hív, akkor sejtettem, miről van szó" - mondta Stevens a menesztését követően.

Nem volt meg a közös hang

Maga a sportigazgató az egyik nyilatkozatában arra utalt, hogy Stevens már nem találta a közös hangot a kerettel, míg a Sky Germany televíziós társaság információi szerint egy-két, meg nem nevezett futballista jelezte a vezetőségnek: ha Stevens marad, nem hosszabbít szerződést. Christoph Metzeldernek, Lewis Holtbynak és Klaas-Jan Huntelaarnak szól a szezon végéig a szerződése, és utóbbi kettő volt alapember, akiket meg akartak tartani, viszont volt érdeklődő irántuk Angliából, Huntelaar pedig Stevens menesztése után nem sokkal hosszabbított a Schalkéval.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Huntelaar mutatott kiutat Stevensnek?

Mindez azonban nem ad teljes magyarázatot a gelsenkircheniek összeomlására. Ehhez jelentősen hozzájárultak a sérülések is (Kirjakosz Papadopulosz, Marco Höger és Ibrahim Afellay is hosszabb időre kidőlt a sorból), és persze Stevens is hozott rossz döntéseket, amelyek szintén aláásták a tekintélyét. Az idény elején például Lars Unnerstall számított az első számú kapusnak, ám az utolsó bajnokikon már a rutinosabb Timo Hildebrand védett, és még a vezetőedző sem tagadta, hogy ennek oka elsősorban a szurkolók Hildebrand melletti kampánya volt. Stevensre nem volt jellemző, hogy egy-egy gyengébb meccs után kihagyjon valakit a csapatból, jellemzően ragaszkodott az általa ideálisnak vélt együtteshez. Önmagában azonban az edzőcsere nem oldott meg mindent, hiszen az év utolsó meccsén, a Német Kupában a Mainz ellen már Keller irányítása mellett esett ki a csapat.

www.globalsoccerapp.com