Delfinshow készülődik a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Jövő évben léphet piacra a vízishowiról ismert SeaWorld, miután a tulajdonos Blackstone úgy döntött, tőzsdére viszi a céget. A jelenlegi tervek szerint 100 millió dolláros lehet az IPO nagysága.
Vágólapra másolva!

Jelenleg 11 szórakoztató parkot üzemeltető SeaWorld jövő évben léphet tőzsdére, már a be is adta a tőzsdei bevezetési kérelmét a vállalat. A társaság tulajdonosa, a Blackstone még 2009-ben vásárolta meg a céget 2,7 milliárd dollárért az Anheuser-Busch InBev-től.

A Blackstone kockázati tőkealap veszteséges céget vásárolt meg, de sikerült megváltoztatni a vállalatot, 2011-ben 19 millió dolláros profitot ért el a SeaWorld, 2012 első kilenc hónapjában pedig már 86 millió dollárt. 2012 első három negyedévében a 1,16 milliárd dolláros árbevételt ért el a SeaWorld. A társaság adatai szerint egy látogató a 35 dolláros átlagos jegyáron felül még nagyjából 22,39 dollárt költ.

A kibocsátás után a Blackstone tulajdonában marad majd a részvények többsége, így a kontroll jog is, a befolyó pénzt pedig hitelek visszafizetésére fordítanák. A jelenlegi tervek szerint 100 millió dolláros lehet az IPO nagysága, de a Bloomberg forrásai úgy tudják, ezt az összeget akár 500 millió dollárra is megemelhetik.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.