Mit szeretünk a gyöngytyúkon?

gyongytyuk vancsa terulj asztalkam
Vágólapra másolva!
Méltatlanul mellőzött, kevéssé ismert baromfi a gyöngyös, pedig nagyságrendekkel jobb ízű húsa van mint a csirkének, pulykának. Fitnessznek pedig ez is elég fitnessz, és jön a kötelező januári diétaszezon!
Vágólapra másolva!

Forrás: Wikipedia Commons

Sőt, nem csak fitnessz, hanem erőteljes bio-hajlamai is vannak, ugyanis a magyar parlagi gyöngytyúk és mai napig vadon élő őse lényegében nem különböznek egymástól. Nevét tollazatának apró pettyes mintázatáról kapta, és a közismert szürkés árnyalaton túl tucatnyi színváltozata létezik a hófehértől az aranydrappon át egészen a feketéig. Az afrikai szárnyast az ókori görögök háziasították, hazánkba a 13. században került, a magyar parlagi gyöngytyúk őshonos állatfajtánk. A gyöngytyúk éppen a vadsága miatt -szeret és szokott repülni, ijedős és majdnem olyan idegesítő hangzavart okoz, mint a páva- nem túl népszerű lakója a baromfiudvaroknak, Váncsa István is erről a kellemetlenségről ír itt. Ennek a vadságban vannak előnyei is, a gyöngyi ugyan csibekorában igényli a meleget és az intenzív előnevelést, de később ideális, sőt, tökéletes alanya a szabadtartásnak. A hazai gyöngyösnevelés jellemzően erre épül, ezért gyöngyösvásárláskor jó eséllyel vehetünk boldogan élt jószágot, már akinek ez fontos. Ez az igénytelen vadmadár annyira komolyan gondolja a szaporodási ciklust is, hogy fűtéssel sem lehet átverni, ezért erősen szezonális termékről van szó, amely elsősorban októbertől húsvétig értékesíthető.

Forrás: Táfelspicc

A rút kiskacsa
Szerencsétlenségére viszont felpucolva nem mutat, a tenyésztők ezzel magyarázzák hazai népszerűtlenségét. Mármint annak a fogyasztónak a szemében, aki a bögyös, sárga csirkékhez van szokva, mert az őshonos magyar gyöngyös szikár, kék, és nyakigláb, mint a képen is megfigyelhetik ezt a két konyhakész állatot.

Bár a hazai fogyasztás sose volt kiemelkedő, a kékesszürke gyöngytyúkból nemesített Hortobágyi hibrid gyöngytyúkra (H 1-5 kódnéven is szerepel) épülő magyar termelés a hetvenes években Európa élvonalában szerepelt, az éves export elérte az évi 5000 tonnát. Ezt, a Hortobágyi Állami Gazdaság állományát a hetvenes évek végén egy vírus tizedelte meg. a hazai gyöngytyúktenyésztés összezsugorodott, nem tudja felvenni a versenyt az elmúlt évtizedekben a piaci elvárásoknak megfelelően kialakított francia hibridekkel, amelyek 12 hetes korukra már elérik az 1,8 kilogrammos vágósúlyt, szemben a magyar parlagi 20-22 hetes fejlődési idejével. A hazai piacokon, háztájikban ettől függetlenül találkozhatnak az ősi fajtával, amelynek húsminősége fordítottan arányos a felpucolt baromfi "szépségével". A képen is látható, csontos mellű, sötét bőrű, kisméretű állatok ezek.

hibrid
Egy - vagy több fajtából kialakított vonalakból keresztezéssel állítják elő.
fajta
Azoknak az állatoknak a csoportja, melyek meghatározott alaki, színbeli, szervműködési tulajdonságaikban eltérnek a faj többi egyedétől - ezt szelekcióval, tudatos tenyésztői munkával érték el. Tulajdonságaikat ivadékaikra átörökítik.


Mit szeretünk rajta?
Húsának jellege vadmadár-karakterének megfelelő, és mivel a fácánfélék családjába tartozik, hasonlít is a fácánra, rendkívül ízletes, és még annál is szárazabb, ami pontosan meghatározza a felhasználási területeket. Mi itt személyesen imádjuk ezt a rettenetesen zajos vadállatot, szerkesztőségi anyuka tart is belőle eleget otthon, épp ezért kiemelten sok receptünk van hozzá. Egyenek gyöngyöst, mert finom, a szabadtartás és az alacsony zsírtartalom miatt minden szempontból egészséges termék.