Slágervarázs 2012

Vágólapra másolva!
Már csak egy dolog maradt hátra az évösszegzésből: összegyűjteni az év legnagyobb és legjobb slágereit! Idén vajszívűek voltunk, tizenöt számot szedtünk össze, amik slágerek is voltak, és legalább egyvalaki fel is vállalta őket a szerkesztőségben. Nem mondjuk, hogy mind a tizenötre emlékezni fogunk még nagypapa korunkban is, viszont így az év végén ezek jellemzik a legjobban az évet. És még egy újítás: segítségükre sietünk a házibulizóknak azzal, hogy az összes számot ide kattintva meg lehet hallgatni egyben! (Illetve a cikk végén található videóban.)
Vágólapra másolva!

Carly Rae Jepsen: Call Me Maybe

Könnyen lehet, hogy Carly Rae Jepsen örök életére egyslágeres csoda marad - ettől még ennek az évnek egyértelműen a Call Me Maybe volt az emblematikus slágere. Tavaly ilyenkor még csak a kanadaiak ismerték az énekesnő nevét, és lehet, hogy jövő karácsonykor már nem mindenkinek mond valamit az, hogy Carly Rae Jepsen, viszont a Call Me Maybe-re mindenki emlékezni fog.

Fun. feat. Janelle Monáe: We Are Young

Szintén valós a veszélye annak, hogy a New York-i Fun. együttest is ezzel az egy számmal azonosítja majd mindenki, ám egyelőre ez nem valószínű, hogy izgatná a fiúkat. A We Are Young ugyanis igazi világsláger lett, az együttest hat Grammyre jelölték, innét már csak rajtuk áll, hogyan tovább.

Gotye feat. Kimbra: Somebody That I Used To Know

Az pedig kit érdekel, hogy ez a dal is 2011-es? A Somebody That I Used To Know elől a Marsra kellett menekülni, minden más, emberiség lakta vidéken képtelenség volt megkerülni a dalt. A halkan suttogó, majd hirtelen Sting-hangon kiabálni kezdő Gotye nélkül képtelenség 2012-ről beszélni.

Icona Pop feat. Charli XCX: I Love It


Akinek vagány, kiabálós, bulizós csajsláger kellett, annak itt a svéd Icona Pop! Az I Love It a csajduó messze legslágeresebb száma, ami idén reality és kult sorozatban is felbukkant, és többek között ezeknek köszönhetően is lett a legjobb fej fiatal lányok kedvenc száma 2012-ben.

Bruno Mars: Locked Out Of Heaven

Az egy dolog, hogy Bruno Mars nem egy kiemelkedően tehetséges fickó, és akkor még finomak voltunk, az meg egy másik dolog, hogy ebben a számban legalább három egykori new wave-sláger van elrejtve, és az egész annyira különbözik a megszokott slágerszámoktól, hogy megsüvegelendő a sikere.

MIA: Bad Girls

Senkit se vezessen félre, hogy Romain Gavras ilyen remek klipet készített ehhez a számhoz, ugyanis a Bad Girls a saját jogán is nagyszerű szám. Pedig van benne worldbeat, dancehall, keleti hatások, R&B és még ki tudja, mi minden, mégsem tudtuk még hónapok után sem megunni - MIA legjobb száma a Paper Planes óta.

Marina & The Diamonds: Primadonna

Bár Marina Diamandisból nem lett az a világsztár, amivé szeretett volna válni a második lemezével, a Primadonna attól még egy igen komoly sláger lett, és még volt benne valami abból az időtlenségből is, ami az igazán jó sikerdalok sajátja.

Nicki Minaj: Pound The Alarm

A fröccsöntött műanyag-pop istennőjének, Nicki Minajnak volt jó pár trashy, műanyag bulislágere idén, ezek közül a Pound The Alarmmal ki is pipálnánk az egész életművét, de az annyira bugyuta, hogy néha hajlamos elfeledtetni velünk, hogy odakint Budapest van és tél.

Usher: Climax

Ez a szám egyfelől egy fontos trendet jelöl: a korábban szubkulturális kedvenc Diplo itt egy igazi szupersztárnak szolgáltat alapokat, de a bugyinedvesítő R&B hőse is hozzátesz annyit, hogy a dal ne csak fontos legyen, hanem saját lábán megálló sláger is.

Rihanna: Where Have You Been

Rihannának volt már jobb éve is, de a slágerek idén is összejöttek, noha a Where Have You Been még a 2011 végén megjelent albumról jött ki idén kislemezen. Amivel igazán meghódította a szívünket, az az volt, hogy e számnak köszönhetően hallhattunk igazi acidos puttyogásokat még a magyar kereskedelmi rádiókban is.

Kendrick Lamar: Swimming Pools (Drank)

Az év legfontosabb (és sokak szerint legjobb) rapperének a legfontosabb száma nem az a kimondott bulisláger, de ennél jobban semmi nem képes megmutatni, merre tart a hiphop, aminek állítólag elég jó éve volt az idei.

Kanye West: Mercy

Az év hiphop himnusza viszont ez. Lehet, hogy van benne reggae-hangminta, meg rappel benne Kanye legtöbb samesza, Pusha T-től a 2 Chainzig, a szám igazából 3:17-nél kel életre, amikor megjelenik benne maga Kanye, és ezzel párhuzamosan az alap is megváltozik, és az a fél perc jobb, mint kb. bármi a mainstream hiphopban történt az évben.

Major Lazer feat. Amber Coffman: Get Free

Diplo, amikor igazán az elemében van: lehet, hogy a reggae-s, nyárias hangulatú Get Free Amerikában nem lett sláger, de az kit érdekel, amikor mi itt, Európában imádjuk?

Disclosure feat. Sam Smith: Latch

"Komoly house-reneszánsz van, gondolunk itt a bass music, UK garage egyes fogásait is felhasználó új mutációra - a legnagyobb sztár itt a Disclosure duó" - írtuk évértékelő cikkünkben, úgyhogy magunknak mondanánk ellen, ha pont ezt a szexi slágert felejtenénk ki.

+1

PSY: Gangnam Style

Hihette komolyan bárki is, hogy majd pont ezt hagyjuk ki? Főleg, hogy mindent egybevetve ezzel a számmal nincs gond, sokkal szórakoztatóbb, mint az éves poptermés túlnyomó része.

Alább pedig meghallgatható mind a tizenöt szám egyben. Boldog új évet minden kedves olvasónknak! Találkozunk 2013-ban!