A pop szívja a művészet emlőjét - ezeket a lemezeket várjuk az idén

cher, ameikai énekesnő
Vágólapra másolva!
Mi a közös a Depeche Mode-ban, Lady Gagában és Nick Cave-ben? Hát nyilván az, hogy mindhármuknak lesz új lemeze 2013-ban! És még ki mindenkinek? Összegyűjtöttük az év legjobban várt lemezeit a nagyközönség, illetve a kritikusok szerint, és persze itt vannak azok is, amelyeket már évek óta ígérgetnek az alkotóik.
Vágólapra másolva!

Tíz lemez, amelyet vár a világ:

Nick Cave & The Bad Seeds: Push The Sky Away (febr. 18.)

Utoljára öt éve jelentetett meg új lemezt Nick Cave a saját neve alatt, és ugyan 2010-ben az azóta feloszlott zenekarával, a Grindermannel is csinált egy albumot, az igazi rajongók mégis csak erre várnak igazán a 2008-as Dig, Lazarus, Dig!!! óta. Ez lesz a Bad Seeds első olyan albuma, amelyen nem játszik az alapító tag, Mick Harvey, és ugyancsak ez lesz Nick Cave első olyan lemeze, amelynek legfőbb ihletője az internet. Bizony, ez konceptalbum az internet misztikájáról és mémjeiről, úgyhogy remélhetőleg macskákról is lesz szó a lemezen.

Hurts: Exile (márc. 11.)

A már nálunk is meglehetősen népszerű brit popduó kétszer is játszott a Szigeten, és a három évvel ezelőtti, Wonderful Life című slágere még mindig nem kopott ki a rádiókból. Most végre itt a folytatás, és a megelőlegezett The Road című szám alapján alaposan megváltozott a Hurts hangulata: gitár- és szintizúzás a dráma mellé, nem csoda, hogy a komentelők a Depeche Mode-ot és a Nine Inch Nailst emlegetik.

Cher (március)

Tizenkét éve nem adott ki új lemezt Cher, aki az elmúlt évtizedben egy három éven keresztül tartó turnéval búcsúzott a koncertszínpadoktól, majd aztán három évre a Las Vegas-i Caesars Palace rezidens fellépője lett, évi 60 millió dollárért. Tavaly viszont egy új hangzású számmal jelentkezett, melynek alkotói között ott található Paul Oakenfold is: ez volt a Woman's World, és a hírek szerint ilyen lesz az új album is márciusban. A 66 éves énekesnő ezzel példát adhat a nála tizenkét évvel fiatalabb Madonnának, hogy nyugdíjkorhatár fölött is beleférhet a fiatalos, bulizós pop.

Depeche Mode (tavasz)

A Depeche Mode új lemezének még nincs címe, de azt decemberben már elárulta a zenekar, hogy márciusban jelenik majd meg, más konkrétumot viszont nem nagyon tudni a tizenharmadik Depeche-albumról. Dave Gahan arról beszélt decemberben, hogy szerves hangzású lemez lesz: "Nem blueslemez, de mindenképpen érezhető benne valami soulos", míg Martin Gore a Violator és a Songs of Faith and Devotion lemezt hozta fel példaként. Egyébként a lényeg úgyis az, hogy ennek apropóján újabb világkörüli turnét kezdhet a zenekar idén.

Lady Gaga: ARTPOP

Eddigi legambiciózusabb, és ennek megfelelően a leginkább megosztó lemezét készítette el két éve Lady Gaga, aki kicsit mintha túl sokat akart volna a Born This Way-jel, ám ez nem tántorította el a közönséget, hiszen a Billboard év végi szavazásán a többség az új Gaga-lemezt várja a legjobban az idén. A címet az énekesnő úgy magyarázta el, hogy "a pop szívja a művészet emlőjét", továbbá azt is tudni lehet, hogy igazi multimédia-megjelenés lesz, külön applikációkkal, játékokkal. Minden egyes számhoz külön kisfilm készül majd, és ha ez nem lenne elég, Terry Richardson az alkotási folyamat minden egyes pillanatát dokumentálja. Most már csak az a kérdés, hogy a zene milyen lesz.

MIA: Matangi

Bár tavaly nyárra ígérte, MIA negyedik lemeze csak idén jelenik meg, noha pontos dátumot még nem tudunk. Az biztos, hogy tavaly a Bad Girllel és azzal egy időben a Super Bowl-botránnyal MIA új szintre lépett a karrierjével, és ezek után nem is volt meglepő, hogy májusban ő is követte Rihannát, Shakirát és Santigoldot, és leszerződött Jay-Z Roc Nation menedzsmentjéhez. Az albumról annyit árult el, hogy Indiába utazott inspirációért, és erre a lemezre is hatással volt az internet.

Eminem

Közel tartja magához a kártyáit Eminem, aki csak annyit árult el, hogy idén várható tőle a három évvel ezelőtti Recovery folytatása. Az, hogy mikor és milyen címmel jelenik meg, egyelőre titok, és csak sejteni lehet, hogy régi tettestársa, Dr. Dre is segédkezik a lemezen, amelyen feltűnik majd 50 Cent is. Az egyetlen izgalmas információ az, hogy a felvételekbe belehallgató Slaughterhouse-tag, Royce da 5'9" azt mondta, nem teljesen biztos benne, hogyan reagál majd a világ ezekre az új dalokra.

Beyoncé

A szülési szabadságról visszatérő énekesnő Instagram-mániájának köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy a folyton fotókat posztoló Beyoncé az utóbbi hónapokban újra rengeteg időt töltött stúdiókban. Ez pedig csak egy új lemezt jelenthet, amelynek kapcsán bedobták egy sereg keresett producer nevét is, és akinek még mindig nem lenne ez elég, azoknak ott van a tény, hogy ő lép fel az idei Super Bowl szünetében is, ami a lehető legjobb mód az új dalok tesztelésére. Ha valami nem jön közbe tehát, az idén meg kell jelennie Beyoncé ötödik albumának, és a legutóbbi sikeréből kiindulva 2013-ban is tele lesz az énekesnővel az internet.

The Arcade Fire

Miután 2013-ban az előző lemez sikere után elvileg már senki sem kérdezi meg, hogy mi az az Arcade Fire, az idei év második felére várt lemezt már valódi sztárzenekarként jelenteti meg a kanadai együttes. Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy valóban James Murphy (ex-LCD Soundsystem) produceri felügyelete mellett dolgoznak-e a lemezen, de a munkában még az sem tudja megakadályozni őket, hogy beomlott a régi stúdiójuk teteje. A zenekartagok a nagy összezártságban szakállat is növesztettek (vélhetően a két nő kivételével), érdeklődéssel várjuk, milyen hatása lesz majd ennek a zenére. Mindenesetre decemberben egy szupertitkos montreali koncerten elhangzott pár "táncos" új szám. Ez valamit csak jelent!

Drake

Innen még mindig nem látszik eléggé, mekkora sztár lett a kanadai rapper az elmúlt két évben világszerte, de különösen az Atlanti-óceán túlpartján. A készülőben lévő, harmadik albumról csak annyit tudni, hogy biztosan lesz, hiszen a Drake szintjén álló szupersztárok nem szoktak egymás után két évet kihagyni. Annyi biztos, hogy Drake másfajta albumot ígért, mint az előző, és azt is elárulta, hogy szeretné Jamie XX produceri szolgálatait minél többször igénybe venni. Ha ez sikerül, akkor 2013 egyik legizgalmasabb mainstream poplemeze lehet az övé.

Tíz lemez, amelyet a nemzetközi sajtó vár nagyon:

My Bloody Valentine (január)

Ha ez a lemez tényleg megjelenik, akkor már januárban meglesz az év egyik legjobban várt lemeze. A My Bloody Valentine ugyan több mint húsz éve nem adott ki új lemezt, azalatt viszont olyan szinten szilárdította meg a helyét a rockzene kánonjában, hogy ezt ma már senki nem kérdőjelezi meg. A cipőbámulós, gitárfüggönyös, torzítós rockzene legfontosabb zenekara 2007-ben alakult újjá, azóta csak koncertezett, ám az együttes vezetője, Kevin Shields azt is bejelentette már jó régen, hogy lesz új lemez. Nos, most már ott tartunk, hogy elkészült, és ha hinni lehet az egyébként nem túl megbízható zenésznek, akkor még január első felében kiteszi a honlapjára. Őrülten izgalmas!

A$AP Rocky: LongLiveA$AP (január 15.)

Bár a rappert a tavalyi év nagy befutójának tippelte mindenki, és ez bizonyos mértékig össze is jött, az új lemez mégiscsak átcsúszott 2013-ra, noha már jóval korábban kiszivárgott. Ettől függetlenül sok kritikus vár az apropóra, hogy megírhassa, mennyire szuper, úgyhogy ők egész biztosan nem bírnak már magukkal. És nem bír magával a hiphopszcéna sem: A$AP Rockyn kívül a műfaj millió újabb sztárja jelentkezik idén lemezzel, legyen az Kid Cudi, Schoolboy Q, Danny Brown, a korábban csak mások lemezein rappelő Pusha T, aztán J Cole, 2 Chainz vagy éppen Wale. Az ő lemezeiket is sokan várják, persze leginkább Amerikában, de ma már egy magára valamit is adó európai hipszternek is van közülük minimum egy kedvence.

Eels: Wonderful Glorious (február 5.)

2010-ben a Tomorrow Morning című lemezzel zárult le az Eels trilógiája: E, az Eels egyetlen állandó tagja bő egy év alatt három remek albumot tett le az asztalra, többnyire melankolikus, szomorkás dalokkal. Azóta az énekes turnézott és inspirációt gyűjtött, majd 2012 végén megjelentette a Peach Blossom című nyers, rockos új dalt, melynek klipjében csupa marcona, öltönyös ember veri a lábával a padlót. Ennek alapján egy szuper rocklemezt várhatunk a 21. század egyik legkiegyensúlyozottabb életművével rendelkező énekes-dalszerzőtől és együttesétől.

Foals: Holy Fire (február 11.)

A Foals immár öt éve próbálja minél magasabbra emelni a brit indie rock félárbocra eresztett zászlaját, és lehet, hogy ez a harmadik lemezével sikerül majd a leginkább az együttesnek. A legutóbbi, kicsit túl steril album után novemberben meglepően rockos új számmal rukkolt elő a zenekar, amely a matekrockos pontosságot most némi agresszív dögösséggel is kombinálja. Vajon ezzel a lemezzel végre sikerül bankot robbantani az oxfordi ötösnek?

Azealia Banks: Broke With Expensive Taste (február 12.)

Azealia Banksről mi is annyit írtunk tavaly, hogy túl sokat ehhez már nem tudunk hozzátenni. Tudjuk, hogy ő most legszexibb, legizgalmasabb és legszimpatikusabb csaj a pop világában, akár rappel, akár énekel. A tavalyi négyszámos EP-jét is szerettük, és bízunk benne, hogy nem a szokásos egyenhiphop hallható majd a lemezen, amelyen featuringel mindenki, aki egyszer is lepacsizott már Jay-Z-vel.

Major Lazer: Free the Universe (február 19.)

A Major Lazer név mögött megbújó Diplo a pop egyik legfontosabb játékosává nőtte ki magát, egyre több mainstreamelőadó is rábízza a zenéit, de azért igazán itt fogja magát adni. A dancehall/reggae/hiphop/house katyvaszhoz mint rendesen, az idei lemezen is számos híres vendég adja majd a hangját, Santigoldtól Shaggyn át a Vampire Weekend-énekes Ezra Koenigig, úgyhogy egész biztos most is nagyot fog szólni a lemez.

Atoms For Peace: Amok (február 25.)

Thom Yorke több mint három éve megalakult szupergrupja régóta fenyegetőzik már egy lemezzel, amely idén végre meg is jelenik. A pihenő Radiohead frontemberén kívül Flea (RHCP), a főleg producerként ismert Nigel Godrich, a Becknek és az REM-nek is doboló Joey Waronker és a brazil Mauro Refosco is tagja a zenekarnak, amelynek a remények szerint Yorke lesz az agya, Flea hozza bele a funkot, Godrich pedig hallgathatóvá teszi az egészet.

Phoenix (április)

A francia zenekar négy éve végleg áttörte a korlátokat, és 2009 egyik legjobban fogadott poplemezét csinálta meg a Wolfgang Amadeus Phoenix-szel, ám azóta nem sokat hallani az együttesről. Sőt az új lemezről sem szivárgott ki egy hang sem, egyedül annyit tudni, hogy lesz áprilisban. Thomas Mars és a többiek fogadkoznak, hogy az eredmény igencsak más lesz, mint a legutóbbi album, és csak annyit lehetett olvasni róla, hogy nosztalgikus és futurisztikus új lemez lesz ez.

The Yeah Yeah Yeahs (tavasz)

Szintén négy éve váratja a világot a Yeah Yeah Yeahs, amelynek eddigi legsikeresebb albuma volt az It's Blitz, igazi slágerekkel és elektropopos hatásokkal. Azóta a tagok mindenféle mással foglalták el magukat: filmzenével, experimentális kísérletekkel és hasonlókkal, ám egy ideje már a negyedik lemezen dolgoznak a stúdióban. Az együttes hosszabb idő után a decemberi Sandy hurrikán-segélykoncerten lépett fel újra, melyen egy új számot is előadott (erről sajnos nincs felvétel a YouTube-on), míg a stúdióban James Murphy nekik is besegít.

MGMT: MGMT

Az MGMT a második lemezével sikeresen csökkentette a zenekar körül kialakult hisztériát, úgyhogy most már inkább a kritika várja a harmadik lemezt lelkesen, semmint a fejpántjukat rég elveszített egykori rajongók. Az együttes már rég bejelentette az új lemez címét, és azt is tudni lehet, hogy még tavaly be is fejezték a felvételeket. Az élőben már játszott új dal, az Alien Days alapján ezen is szuperdallamos pszichedelikus popot várhatunk a zenekartól, és kevés dolog van, amire a világnak most ennyire szüksége lenne.

Ezeket a lemezeket pedig évek óta várja a világ:

The Knife: Shaking The Habitual (április 13.)

A korszakalkotó svéd elektronikus duó 2012-re ígérte az új lemezét, melyet már tavaly ilyenkor is nagyon vártunk, de Karin és Olof Dreijer ráhúzott még egy évet. A Knife-nak tudvalevőleg a titkolózás a lételeme, úgyhogy nem sokat tudni az új lemezről, csak azt, hogy hét év után ez az első rendes albuma, ha nem számítjuk a 2010-es zenei performance-kísérletet, de inkább ne számítsuk. Mindenesetre a világ annyira fel van már ajzva, hogy még ezt a semmitmondó videós teasert is megnézték több mint 160 ezren, szóval biztosan nagy durranás várható.

Black Sabbath

A tavalyi év nagy egymásra találásaként harangoztuk be a klasszikus felállásában újraegyesülő Black Sabbath várható új lemezét, végül azonban ez sem jelent meg 2012-ben. Sőt a zenekar elvesztette dobosát, Bill Wardot is, aki anyagi nézeteltérések miatt távozott, így csak Ozzy Osbourne, Geezer Butler és Tony Iommi maradt a nagy felállásból. A nyarat végigturnézó Sabbath augusztus végén tért vissza a stúdióba, és ha minden igaz, idén tényleg jön a lemez. Annyit már tudni, hogy lesz rajta egy szám God Is Dead, azaz Isten halott címmel.

Queens of the Stone Age

Tavaly ilyenkor még nem volt sok konkrétum, de azért így is bízott abban a QOTSA rajongótábora, hogy 2012-ben jön majd az új lemez hosszú szünet után. Homme akkor még a tavalyi év első felére ígérte a lemezt, de ebből természetesen nem lett semmi. Az év végére azonban lettek fejlemények: kiderült, hogy a lemezt Dave Grohl dobolja majd fel, és szerepel rajta Trent Reznor, illetve az egykori basszgitáros, Nick Oliveri is egy számban. A lemeznek pedig meg kell jelennie, mielőtt az együttes turnéja elindulna június közepén a Download fesztiválon, és ha minden igaz, ezt követően a Volt fesztiválra is ellátogat.

Daft Punk

Ha a Tron-filmzenét nem számítjuk (és miért is tennénk), lassan nyolc éve nem jelentkezett új albummal a francia robotduó, ám tavaly izgalmas hírek láttak napvilágot egy 2010 óta készülő új lemezről. Ezek szerint a Daft Punk különféle legendákkal dolgozik: Nile Rodgers (Chic), Giorgio Moroder kultikus dalszerző-énekes, Paul Williams és Chilly Gonzalez kanadai zenebohóc is szerepelni fog majd a lemezen, és utóbbi még azt is mondta, idén tavasszal kész is lesz az album. Úgy legyen!

Outkast

Ezt már tényleg csak kötelességből írjuk be, főleg, hogy idén már komolyabb találgatások sincsenek, viszont a duó fele, Andre 3000 szólólemezét is már majdnem annyira várja a világ, erre pedig van valamennyi esély. Legalábbis a rapper azt nyilatkozta, reméli, hogy még az idén előrukkol valamivel. Ha nem, akkor az év legizgalmasabb Outkast-közeli megjelenése az a Frank Ocean-remix lesz, amelyen hosszabb idő után Andre 3000 és Big Boi is szerepelni fog.

U2

Sorozatban harmadik év eleji, lemezvárós összeállításba kerül be az ír zenekar, amely utoljára 2009-ben jelentkezett új albummal. Sok garancia arra sincs, hogy idén tényleg jön is a folytatás, egyedül az együttes kiadója, a Mercury Records írt erről a Twitteren, noha maga a zenekar nem mondott semmit, továbbá ugyanebben az üzenetben a Metallica is szerepel, amely azonban 2014-re ígérte csak a magáét. Dublini kémünk szerint ugyanakkor az ír sajtó kész tényként kezeli, hogy lesz U2-album 2013-ban. Most akkor így legyen okos az ember?

Pearl Jam, Tool

Ezek a kilencvenes évekből velünk maradt rockzenekarok is már hitegetik egy ideje szépszámú táborukat, pláne, hogy a Pearl Jam csaknem négy, a Tool pedig immár hét éve nem adott ki új lemezt. Előbbi tagjai tavaly ráadásul különféle saját projektekkel nehezítették az együttes dolgát, és Eddie Vedder a Rolling Stone-ban most azt mondta, félúton van az új album. Úgyhogy ebből még bármi lehet. A Tool annyit árult el decemberben, hogy a munka felén már túl vannak, de hogy mikor lesz ebből album, arról a tagok szokásukhoz híven nem mondtak semmit.

Kanye West, Jay-Z, Dre

A hiphop három nagyágyúját is bátorkodtunk egy bekezdésbe pakolni, annál is inkább, mivel mindhármukkal kapcsolatban csak találgatásokra hagyatkozhatunk. Kanye csak annyit közölt, hogy nyáron elkezdett dolgozni a 2010-es My Beautiful Dark Twisted Fantasy folytatásán, Jay-Z pedig ugyanezt tette tavaly tavasszal, de egyelőre csak ennyi, elhúzódhatnak ezek a folyamatok még sokáig, főleg, hogy mindketten temérdek egyéb projektben is érdekeltek. Dre pedig azóta sem árulta el, hogy áll minden idők legrégebb óta készülő albuma, a Detox, amelyen 2001 óta dolgozik.

Franz Ferdinand

"Kötelességből bedobjuk a Franz Ferdinand nevét is, mert most már nagyon ideje a folytatásnak a három évvel ezelőtti lemez után, de Alex Kapranos megfogadta, hogy most csendben marad, úgyhogy könnyen lehet, hogy csak két héttel a megjelenés előtt lesz bármilyen bejelentés" - ezt írtuk tavaly ilyenkor. A kép mostanra annyival tisztább, hogy az együttes tavaly nyáron fellépett egy sor fesztiválon, ahol egy rövidebb albumra való új számot is eljátszottak, de azóta újra síri csend. Lehet, hogy már nem sokáig!

Vampire Weekend

A brooklyni négyes készülő harmadik lemezéről tavaly januárban is bevallottuk, hogy "nem száz százalék, hogy még az idén el is készül", de azért ideje lett volna már 2012-ben. Nem így történt, úgyhogy jobb híján abban lehet reménykedni, hogy a legnépszerűbb indie rock-előadók közé emelkedő együttes idén jelentkezik majd a folytatással. Főleg, hogy a Vampire Weekend már több új számot is játszott koncerten vagy tévéshow-ban, noha hivatalos bejelentés még nincs. De valamikor majd csak lesz.

A teljesség igénye nélkül még előadók, akiktől várható új album 2013-ban. Az alábbiak hivatalosan is bejelentették:

The Flaming Lips, Yo La Tengo, Johnny Marr, Everything Everything, Iceage, Adam Ant, Local Natives, Kurt Vile, Dido, Wavves, Devendra Banhart, Nicki Minaj, Rick Ross, Lil Wayne, 50 Cent, Villagers, Sky Ferreira, The Black Keys, Mariah Carey, Mutya Keisha Siobhan (az eredeti Sugababes-tagok), Snoop Lion.

Elképzelhető, hogy lesz új lemez idén: Arctic Monkeys, Beck, The Strokes, The National, Katy Perry, The Prodigy, Rage Against The Machine és még sokan mások