Vágólapra másolva!
Idén is árbevételének csökkenésére számít a Telekom Austria menedzsmentje, a telekomcég 2008 óta nem tudta megtörni a csökkenő trendet. A vezetés előrejelzése többé-kevésbé összhangban áll az elemzői konszenzussal, ennek ellenére a befektetők kedvezőtlenül ítélték meg a ma reggeli bejelentést.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az árbevétel csökkenése

Ma reggel tette közzé a 2013-as üzleti évre megfogalmazott várakozásait a Telekom Austria menedzsmentje. Az osztrák telekomcég továbbra is gyenge makrogazdasági környezetre és egyre élesedő versenyre számít, ami az egész évi teljesítményre is rányomhatja a bélyegét.

A Telekom Austria menedzsmentje 4,1 milliárd eurós árbevétellel számol 2013-ra, ami ugyan visszalépésnek számít a tavalyi értékesítéshez képest, de a lényeg, hogy összhangban áll a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzussal. A vállalat annak ellenére nem tudja növelni bevételeit, hogy egy hete mintegy 390 millió euró fejében megszerezte a hatósági engedélyeket is az Orange Austria diszkontbrandjét, a Yesss!-t, amivel 750 ezer ügyfelet szerzett. A telekomcég 2008 óta képtelen emelkedést felmutatni az értékesítés terén.

Forrás: [origo]

Nem vállalkozott a menedzsment a profit megbecslésére

A kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) terén nem tűzött ki konkrét célt a társaság vezetése. Az elemzők jelenleg 1,28 milliárd eurós értékkel számolnak a 2012-re megfogalmazott 1,42 milliárd euróval szemben. Beruházásokra idén 700 millió eurót készül elkölteni az osztrák telekomcég, ami nagyjából összhangban van a tavalyi értékkel, míg az elemzők 770 millió euróval számolnak.

Továbbra is 5 cent osztalékfizetést tervez a 2012-es és 2013-as üzleti évek után a telekomcég, ami a tegnapi záróárfolyammal számolva 0,8 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Ez azonban jócskán elmarad az európai telekommunikációs szektor 8 százalék körüli mediánértékétől. Korábban még jóval magasabb osztalékfizetés volt tervben, eredetileg a 2012-es év után 76 cent osztalékot fizetett volna a cég, amit 2011 decemberében 38 centre, majd tavaly ősszel 5 centre korrigált.

A befektetők a konszenzussal nagyjából összhangban lévő előrejelzések ellenére nem örültek a menedzsment számainak, jelenleg 3,5 százalékos csökkenést mutat az árfolyam. Tavaly január óta mintegy 38 százalékkal került lejjebb a Telekom Austria kurzusa, amin az sem segített, hogy júniusban jelentős részesedést vásárolt a világ leggazdagabb embere, Carlos Slim.

Telekom Austria (Vienna Stock Exchange)

Forrás: [origo]