Ezekre a jelentésekre kell nyugtatóval készülnünk

f
Vágólapra másolva!
Az Alcoa számaival elstartolt a héten az amerikai negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, melyet mindig kiemelt figyelem övez a piaci szereplők felől. Ha egy vállalati jelentés jól sikerül, azt jellemzően az árfolyam emelkedése, ha rosszul, értelemszerűen annak csökkenése követi. Fontos lenne tehát már előre tudni, hogy vajon az adott cég milyen irányú meglepetést okoz majd az eredményszámok publikálásával, melyhez a Thomson Reuters módszere nyújthat fogódzót. Ezek alapján az előttünk álló szezonban a pénzügyi szektor olyan nagyágyúi okozhatnak majd csalódást, mint a Morgan Stanley és a Bank of America, persze lesz olyan is (a Goldman Sachs személyében), aki várhatóan felülteljesíti majd a piaci várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Amerikában a héten az Alcoa számaival elindult a gyorsjelentési szezon, mely során a vállalatok negyedik negyedéves eredményeikről számolnak be. Ezeket a közzétételeket mindig kiemelt figyelemmel követik a befektetők, mivel alapjában határozhatják meg a piaci hangulatot is. A Marketwatch a Thomson Reuters segítségével összeszedte azokat a társaságokat, melyek igencsak meglephetik a piacokat a számaikkal, többnyire sajnos nem a kedvező irányban.

A Thomson Reuters a Starmine elemzőszolgáltatása alapján készítette el a listát a lehető legnagyobb meglepetésekre képes cégekről. A módszer kiszűri (pontosabban alacsonyabb súllyal veszi figyelembe) azoknak az elemzőknek a negyedéves eredményre vonatkozó várakozásait, akik korábban jellemzően pontatlan becsléseket szoktad adni. A valóságoshoz közelebbi becsléssel előrukkoló szakértők ajánlásait pedig nagyobb súllyal veszik figyelembe. Azon vállalatok esetében, ahol korábban a jelentést megelőzően a Starmine-nal készült eredménybecslések 2 százalékkal eltértek az átlagos piaci konszenzustól, az esetek 70 százalékában meglepetésekre került sor az egy részvényre jutó eredmény publikálása során.

Ebből kifolyólag mindenképpen érdemes lehet odafigyelni a Thomson Reuters által készített listára, melyből kiderül, hogy az elkövetkező hetekben várhatüan a pénzügyi szektor okozhatja a legnagyobb meglepetéseket. A legtöbb bank alulteljesítheti a piaci konszenzust, melyek közül egyedüliként a Goldman Sachs jelenthet majd pozitív kivételt.

Forrás: [origo]

1. Idén az egyik fekete ló a Morgan Stanley lehet, mely 29,1 centes részvényenkénti nyereséget érhetett el a negyedik negyedévben a legtöbb elemzői konszenzus szerint. A Starmine viszont 22,6 centes EPS-re számít, ami 22 százalékkal alacsonyabb a konszenzus átlagánál.

Morgan Stanley árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

2. A pénzügyi társaságok közül egyedül a Goldman Sachs sokkolhatja kellemesen a piacokat. A szakértők átlagosan 3,51 dolláros részvényenkénti nyereségre számítanak az esetében, de a Starmine szerint ez 18 százalékkal magasabb, 4,13 dollár is lehet. Az igazság pillanatára nem sokat kell várni, a pénzintézet ugyanis január 16-án teszi közzé jelentését.

Goldman Sachs árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

3. A Bank of America esetében viszont a piaci konszenzusnál kicsivel rosszabb eredményeket vár az elemzőcég. A átlagos várakozások 18,8 centes EPS-ről szólnak, míg a Thomson közzététele szerint ennél 4 százalékkal alacsonyabb, 18 cent lehet a végleges érték. Egy másik elemzőcsapat, a WhisperNumbers.com szakértői ezzel szemben ennél lényegesen jobb, 23 centes nyereségre számítanak részvényenként. A BoA január 17-én számol be negyedik negyedéves eredményeiről.

Bank of America (NYSE)

Forrás: [origo]

4. A Charles Schwab tőzsdei vállalat esetében 14,5 centes egy részvényre jutó nyereségre számít a Thomson Reuters, míg a piaci várakozások szerint a cég nyeresége ennél 3,4 százalékkal magasabb, 15,1 centes lesz papíronként.

Charles Schwab árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

5. A pénzügyi vállalatokon kívül természetesen más szektor képviselőiben is lehet majd pozitívan vagy negatívan csalódni. A Richter partnere a cariprazine gyógyszer fejlesztésében, a Forest Laboratories inkább az előbbiek táborát erősítheti, mivel alacsonyabb lehet a vesztesége, mint amire számítanak. A várakozások 13,7 centes részvényenkénti veszteségről szólnak, míg a Starmine szerint ez kissé alacsonyabb, 12,1 centes lehet.

Forest Laboratories (NYSE)

Forrás: [origo]