Különleges tornyot építenek Phoenixben

Phoenix Observation Tower
Vágólapra másolva!
A nem mindennapi látványosság várhatóan 2015-re fog felépülni az amerikai Arizona állam fővárosában. Egy dán építész iroda, a BIG az [origo]-nak is elküldte a látványterveket.
Vágólapra másolva!

Hogy pontosan mi adta az ihletet ehhez a 128 méter magas épülethez, nem tudni, mindenesetre messziről mintha egy mézcsurgató kanálra hasonlítana. A Phoenix Observation Tower nevet viselő leendő torony felsőbb szintjein éttermeknek, kiállításoknak és üzleteknek fog otthont adni, de lehet majd szervezni itt esküvőket, céges bulikat és egyéb rendezvényeket is. A látogatókat egy lift fogja felrepíteni először a torony tetejére, majd pedig vissza az alsóbb szintekre.

Forrás: BIG

Ahogy az ilyen nagyszabású projekteknél nem ritka, a phoenixi torony terve is vitákat váltott ki - írja a Telegraph. Phoenix ugyanis egy meglehetősen alacsony építésű város, és a vezetés korábban minden olyan épület tervére nemet mondott, amelyet túl magasnak ítélt. 2003-ban például Donald Trump szerette volna kibővíteni a szállodaláncát Phoenixben, ám az 58 méter magasra tervezett hotel nem nyerte el a helyiek tetszését, és végül betiltották az építkezést.

A turistalátványosságnak is szánt torony kivitelezése viszont egyelőre zöld utat kapott. Ha minden jól megy, akkor augusztusban kezdenek majd neki az építkezésnek, és a tervek szerint a 2015-ös Super Bowl-ra - amelynek Phoenix ad majd otthont -, el is fog készülni.

Forrás: BIG

Forrás: BIG

Forrás: BIG

Forrás: BIG