Az első nyugati sajt

mini babybel
Vágólapra másolva!
Az első sajt volt, amit Nyugatról kaptunk, és sokszor megettük a viaszborítást is, és rendkívül menőnek tűnt a hálós kiszerelés, az a rengeteg csomagolás. Ma is kapható a Babybel sajt, de mi az?
Vágólapra másolva!

Ennek a viaszos sajtnak a története a Bel Groupnál kezdődik, ami humorosnak szánt, kedves marketinggel és a rengetegféle termékével az egyik legnagyobb vállalat a szektorban.

Forrás: Táfelspicc

A Mini Babybel

Babybelt először 1931-ben készített Leon Bel, a cég egyik alapítója, amelyet csak később, 1952-ben mutattak be a francia közönségnek. Ennek a kisebb változatát, a Mini Babybelt 1977-ben kezdték el forgalmazni Franciaországban, amely méretével és különleges csomagolásával úttörőnek számított a piacon: nagyon kicsi, kerek sajt, mindegyik piros viaszba mártva, amit hálóban árulnak. Ma már csak a Babybel mini változatát készítik. A kicsi piros viaszos sajt legnagyobb rajongója az Egyesült Államok, ami az export 75%-át jelenti.

A sajt mérete mellett a viaszborítás miatt lehet ennyire sikeres a Mini Babybel - az egész két falat, olyan, mint egy snack, a viasz miatt pedig kényelmesen berakhatják a gyerek uzsonnásdobozába, nem lesz semmi baja. A sajt angol honlapja alapján a Mini Babybellel valóban a gyerekeket célozták meg - furcsa, színes Babybel-fejek egy "It's kids' stuff" feliratú játszóteren. Mi dizájnos bento-dobozba is raknánk.
Persze maga a viaszos csomagolás úgy hat a gyerekre, mint egy Happy Meal menü az összerakható játékaival: feldobja a terméket, vonzóbbá teszi már csak a kicsomagolást is, hiszen van abban valami örömteli, ahogyan a papír mentén szétválik a viasz, amit utána gombóccá, kockává vagy akármivé addig lehet gyúrni, amíg ragacsos ujjbegyeket hagy maga után. Nem is beszélva a nosztalgia-faktorról.

Itthon csak az eredeti, a light és az ementáli (2007-től forgalomban) változatával találkoztunk, külföldön viszont létezik lila csomagolású cheddar (2000-től), zöld színű kecsketejes (2005-től), sötétzöld mozzarella, sárga bonbel és a narancssárga gouda.

Hogyan készül?

A Mini Babybel tehéntejből készül, ezt előbb pasztörizálják, beoltják, majd alvadás után apró kockákra szeletelik. Vágás után eltávolítják belőle a savót és a jellegzetes Babybel formákba préselik, így kapja a végső, kerek formát. Ezután sós vízbe merítik a darabokat, hogy ne szaporodjanak el rajta a baktériumok, szárítják és érni hagyják. Ezt követően mártják viaszba (az eljárás persze titkos), hogy sokáig friss maradjon és kibírjon egy napot az uzsidobozban.

A viasz paraffinviaszból és mikrokristályos viaszból készül, amelynek mivel étellel érintkezik, komoly előírásoknak kell megfelelnie, nem káros az egészségre, senkinek nem lesz baja tőle, ha véletlenül lenyeli. Persze azért nem ajánljuk.

És milyen a termék maga?

Egy átlagos trappistasajt érzeténél nem ad többet, a rengeteg csomagolóanyag (műanyag háló, sajtonkénti celofánborítás, sajtonkénti viaszborítás) pedig 2013-ban szerintünk már sokkal kevésbé menő, mint 1989-ben, amikor a sztaniol és a barna csomagolópapír jelentette a valóságot.