Részvényeseivel fizettetné ki az adósságcsökkentést az acélóriás

Vágólapra másolva!
3,5 milliárd dolláros értékpapír-kibocsátásra készül a világ legnagyobb acéltermelője, az ArcelorMittal. A lépéssel a mintegy 22 milliárd dolláros adósságállományát kívánja csökkenteni a társaság június végéig 17 milliárd dollár közelébe. Ennek érdekében mindent meg is tesz a vállalat, korábban markáns osztalékvágást hajtott végre, nemrégiben pedig értékesítette egy kanadai érdekeltségét.
Vágólapra másolva!

Cél az adósság csökkentése

Adósságállományának csökkentése érdekében 3,5 milliárd dolláros értékpapír-kibocsátásra készül az ArcelorMittal. Az összeg fele újabb részvényekből, míg a másik fele részvényre átváltható kötvényekből állna. Utóbbi 5,875-6,375 százalék közötti kamatot biztosítana és 3 év után lehetne átváltani részvénnyé.

A tranzakció lehetőséget biztosít az ArcelorMittal számára, hogy rendezze pénzügyi helyzetét, miután az elmúlt évben mindhárom nagy hitelminősítő, a Moody', az S&P és a Fitch is befektetésre nem ajánlott kategóriába vágta a társaság adósságára megfogalmazott minősítését.

Az acélipari óriás legnagyobb tulajdonosa, a 41 százalékos részesedéssel rendelkező indiai Mittal-család szintén részt kíván venni az ügyletben. Terveik szerint 600 millió dollárt fektetnének be, ami a teljes tranzakciós összeg 17 százalékát érintené.

Mindent megtesz a cél elérése érdekében

A világ legnagyobb acéltermelője 17 milliárd dollárra kívánja csökkenteni adósságállományát június végéig a 2012 végi 22 milliárd dollárról. Ennek érdekében nemrégiben jelentette be, hogy egy kanadai vasbányában lévő részesedésétől is megválik mintegy 1,1 milliárd dollár fejében. Október végén a vállalat az elmúlt három év leggyengébb negyedéves jelentéséről számolt be, aminek következtében osztalékát is 73 százalékkal kényszerült visszavágni. A lépés eredményeképp azonban közel 1 milliárd dollárt takarít meg.

A rendkívül gyenge európai acélipari kilátások miatt 4,3 milliárd dolláros goodwill-leírást jelentett be az ArcelorMittal, ami arra utal, hogy igyekszik minél inkább letisztázni a helyzetét, hogy az iparági ciklus fellendülésének már a felesleges "sallangoktól" mentesen vághasson neki. Hasonló lépéseket figyelhetünk meg versenytársánál, a német ThyssenKruppnál is, amely már jóideje árulja amerikai és brazil egységeit.

Az árfolyam kedvezően reagált a bejelentésre, jelenleg 1,6 százalékos emelkedésben található az ArcelorMittal részvénye az amszterdami parketten.

ArcelorMittal (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]