Barátunk, a kockasajt

kockasajt ömlesztett sajt
Vágólapra másolva!
Van-e komoly vetélytársa a klasszikus Medve-Mackó párosnak, és ha igen, mi az? Szerkesztőségünk kemény fába vágta a fejszéjét, és kockasajtok tesztelésébe fogott, ám csak a teszt közben derült ki, mennyire nem letisztázottak itthon a jó kockasajt ismérvei.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A Magyar Élelmiszerkönyv (MEK) szerint, az ömlesztett sajt "olyan termék, amelyet sajt(ok)ból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége nem haladhatja meg az 5% (m/m)-ot". Ez a legalapabb ömlesztett sajt. Ha ennél urasabbat szeretne valaki, akkor jönnek azok az ömlesztett sajtok, amelyek egy bizonyos, a csomagoláson is megnevezett sajtfajtából készültek (ezt a MEK Megnevezett sajtféleségű ömlesztett sajtnak nevezi). Itt követelmény, hogy a megnevezett sajtféleség (például ementáli) a termék által tartalmazott sajt legalább 75%-át tegye ki. Ha több sajt van megnevezve, akkor a sajtfajtáknak összesen kell az említett mértéket megütni. Az ömlesztett sajtok a zsírtartalom alapján öt csoportba oszthatók: zsírdús (min. 60%-os zsírtartalom), zsíros (45-60%), félzsíros (25-45%), zsírszegény (10-25%) és sovány (10-34%).
Az ömlesztett sajtok kóstolásakor szerkesztőségünk új, hermeneutikainak is mondható problémával találkozott. Nevezetesen, hogy nem igazán tudtuk, mit várunk el egy ilyen terméktől (az elváráshorizontunk hol helyezkedik el a gasztronómiai műalkotás - ez esetben a sajt - befogadásakor), márpedig enélkül igen nehéz pontos és megbízható ítéleteket alkotni. Ömlesztett sajtot mindenki evett már, nem is keveset, de az élmény sosem volt igazán reflektált, úgyhogy most kénytelenek voltunk lefektetni a kritériumrendszert. A jó kockasajt egy kicsit édeskés-tejszínes, lágy és krémes, de nem hagy az ember szájában kellemetlen, műanyagos utóhatást. Lehessen érezni benne a tejet, vagy - ha meghatározott sajtfajtából, például ementáliból készült, akkor a sajt ízét - ne legyen túl savanyú vagy túl sós.

Nagyon fontos szempont volt még a sajtcikkekre helyezett nyitók (a két vékony piros műanyag szalag) működőképessége: ez régen teljesen megoldhatatlan feladat elé állította a hazai sajtgyártást, mára javult a helyzet: az elénk kerülő sajtok közül egyedül a Lactima Hollander nyitásakor adódtak nehézségek.

Kőrösi talléros 140 g
Zsírtartalom: kevesebb mint 45 g / 100 g
Származási hely: Barcs
Kicsit gumis, és van egy kis kesernyés utóíze. Ami igazán zavaró az élményben, az a szájban maradó, nyelvet és szájpadlást egyaránt makacsul bevonó, margarinélményhez hasonló érzés. Minden tejszínes édesség hiányzik belőle.

Tejszínes Medve sajt, 140 g
Zsírtartalom: 55%
Származási hely: Répcelak
Finom, karakteres illat, kellően édes-krémes, a szájban nem hagy bevonatot, és igazán sok nyomot se maga után, kimondottan semleges. Előnye a nosztalgiafaktor: a Medve sajtot a nyolcvanas években sokan fogyasztottuk, úgyhogy az íze mindenkinek ismerős volt valamennyire.

La Vache Qui Rit, 140 g
Zsírtartalom: 45%
Származási hely: Szlovákia
Nagyon lágy, a szétfolyás határán. Rendkívül könnyen kenhető sajt. Nagyon krémes, szinte mintha nem is kockasajtot fogyasztanánk, hanem valami tubusos változatot. Harapni nem nagyon lehet. Többen hiányolták belőle az édességet, viszont ennek volt a "legsajtabb" sajtíze.

Lactima Hollander, 140 g
Zsírtartalom: 12%
Származási hely: Lengyelország
Az első nehézség akkor adódott, amikor túl kellett magunkat tenni a Lactima néven - ez ugyanis mindenkit egyértelműen valami hüvelyöblítő tabletta nevére emlékeztetett inkább, mint ízletes krémsajtra. Színre kicsit sötétebb árnyalatú az összes többinél: nagyon halvány, bézs árnyalata van. Intenzív sajtíz, ami igen kellemes, viszont az állaga teljesen idegen attól, amit a kockasajtoktól elvárnánk: gumis, kemény, egyáltalán nem kenhető, de mivel ez a termék volt a legalacsonyabb zsírtartalmú az összes közül, ez ne lepjen meg senkit. Forrás: Táfelspicc

Mackó sajt 200 g
Zsírtartalom: 55 %
Származási hely: Répcelak
A másik nagy klasszikus, igazi uzsonnasajt volt. "Egy kifli - egy Mackó" - ahogy a szerkesztőség egyik tagja megfogalmazta a fogyasztás helyes módját. A sajtok közül egyedül ennek más a kiszerelése: a 140 g-os doboz helyett 200 g-os kapható, ebből kifolyólag a cikkelyek is nagyobbak, vastagabbak a többinél. Az egyetlen sajt, aminek masszív illata - lábszaga - van. Nagyon édes, egyeseknek túl édes, másoknak viszont ez jelenti az etalont. Mármint a kategóriában. Intenzív bukéja van, krémes és sajtízű.

Forrás: Táfelspicc

President 140 g
Zsírtartalom: 20%
Származási hely: Franciaország
Erőteljes sárga szín és krémes állag, ami még éppen nem folyik szét, de harapni már nem igazán lehet. Íze édes, és erős, általános sajtjellege van, a Medvéhez hasonlít erősen, de édesebb.

Hajdú 100 g
Zsírtartalom: 24%
Származási hely helyett gyártó: Bábel Sajt Kft., Kacsóta
Talán a teszt legsósabb versenyzője, cserébe enyhén avas, savanykás mellékíze van, és nem is elég lágy. Édesség nulla.

Cheeseland 140 g
Zsírtartalom: 27%
Származási hely: Magyarország
Az alacsony zsírtartalom itt is visszaüt, a sárgás árnyalatú sajt enyhén pikáns, csípős karakterű, ami nem is lenne rossz, ha sokkal krémesebb állagban tudná ezt. Édesség nulla.


Medve vagy Mackó?
A két brand közül a Medve a régebbi: a répcelaki sajtgyárat a múlt század elején alapító Stauffer Frigyes Bern kantonjának címerállatát tette a sajtra. Az 1945 utáni államosításokat követően a sajtgyár állami kézbe került, a Medve márkanév viszont jogi védettséget élvezett, ezért kapta helyette a Mackót. 1970-ben vezették vissza a piacra a Medve sajtot is, ami a gyártó szerint annyiban speciális, hogy ementáli típusú sajtból készült (a cég által gyártott Pannónia kerül bele). A Medvének ezen felül létezik többfajta ízesítése is, míg a Mackó csak natúr kiszerelésben kapható - tudtuk meg a termékeket forgalmazó Pannontej Zrt. kommunikációs igazgatójától, Szabó Andreától.