Megunta a bénázást, kiugrana a tőzsdéről a Dell

Vágólapra másolva!
Tekintélyes ugrással reagált a bajban lévő számítógép-gyártó Dell árfolyama a pletykákra, miszerint a vezérigazgató a cég tőzsdei kivezetéséről tárgyal kockázati tőke alapokkal. A Dellnek markáns stratégiaváltásra van szüksége, hiszen az elmúlt negyedév statisztikái szerint még az egyébként is zsugorodó PC-piacnál is gyengébb értékesítéseket produkált. A hír nemcsak a Dell kilátásait tünteti fel más színben, a HP befektetői is egyre inkább a cégük feldarabolását árazzák.
Vágólapra másolva!

13 százalékot ugrott tegnap a Dell árfolyama a piacon elterjedt sajtóértesülések miatt, miszerint Michael Dell, a társaság alapítója és vezérigazgatója kockázati tőke társaságokkal tárgyal, hogy kivigye a céget a tőzsdéről. A Bloomberg szerint két kockázati tőke alap, a TPG Capital és a Silver Lake is érdeklődik az ügylet iránt, és akár már a héten konkrét bejelentésre kerülhet sor az ügyben. A Dell nem kommentálta a piaci pletykákat.

Dell (Nasdaq)

Valószínűleg összefügg a pletyka elterjedésével, hogy a Gartner épp tegnap tette közzé a negyedik negyedéves PC-értékesítési becsléseit, amiből kiderült, hogy a Dell még a szegmens egészéhez képest is nagyon gyengén teljesített. A személyi számítógépek értékesítése 5 százalékkal esett 2011 negyedik negyedévéhez képest, de eközben a Dell több mint 20 százalékos visszaesést szenvedett el, így részesedése az eladott eszközökön belül 12,2 százalékról 10 százalék közelébe süllyedt.

A Dell stratégiaváltási kísérletei vegyes eredményeket hoztak az elmúlt években. A zsugorodó PC-értékesítések mellett a társaság nem tudott a fogyasztói elektronika legfontosabb szegmenseibe betörni. A táblagépek piacán nincs igazán értelmezhető részesedése, az okostelefonok gyártásával pedig nemrégiben teljesen fel is hagyott a vállalat. A stratégiaváltás fő fókuszában áll vállalati szerverek és szoftverek, szolgáltatások terén ugyanakkor a nagy múltú versenytársak miatt nincs igazán nagy tere a kibontakozásnak.

Dell 20 milliárd dollár körüli kapitalizációját alapul véve a Bloomberg szerint a technológiai iparág legnagyobb kivásárlási sztorija lehet a First Data Corp. 2007-es kivásárlása óta. A válság éveiben a nagy volumenű, hitellel finanszírozott kivásárlások eltűntek a piacról, de a Dell a mérete, értékeltsége és a könyveiben szereplő 5,15 milliárd dolláros nettó készpénzállomány alapján is vonzó célpont lehet.

A Bloomberg adatai alapján a legalább egymilliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező hardvergyártók közül a Dell a második legalacsonyabb értékeltség mellett forgott a hír előtt a piacon, egyedül a HP forog alacsonyabb értékeltség mellett a hasonló tranzakcióknál szokásos EV/EBITDA mutató alapján. A Dell az elmúlt években szinte folyamatosan lejtőn mozgott, 2012-ben elveszítette piaci kapitalizációjának közel egyharmadát.

Forrás: [origo]

A felvásárlási hír nemcsak a Dell befektetőknek okozott örömet, a PC-ipar más szereplői és beszállítói is ugrással reagáltak a pletykákra, így látványosan emelkedett a HP (+4,9%) és a háttértárolókat gyártó Western Digital (+1,7%) árfolyama is. Érdemes ezek közül kiemelni a HP-t, hiszen ahogy korábban már beszámoltunk róla, a társaság menedzsmentje hosszas ellenkezés után mostanában elkezdett foglalkozni a gondolattal, hogy bizonyos üzletágakat leválasszon és értékesítsen.

Ha a Dell híre igaznak bizonyul, és sikerrel zárul a kivásárlás, akkor az a HP kilátásait is jelentős mértékben javítaná az átszervezések, leválasztások terén, ez pedig tetszetős részvényesi értéket szabadíthatna fel. Ahogy fent írtuk, a nagy számítógép-gyártók közül a HP értékeltsége tekinthető a legnyomottabbnak, így tekintélyes felértékelődési potenciállal kecsegtet a részvény.

Korábbi cikkünkben egyébként már felhívtuk a figyelmet a HP egyre javuló tőzsdei kilátásaira a feldarabolással kapcsolatos pletykák hatására. Január 3-i cikkünkben lehetséges fordulatról írtunk, amit egyelőre a részvény vissza is igazolt: a 15,3 dollár körüli szintekről tegnap 17 dollár közelébe ugrott az árfolyam, ezzel fontos ellenállásokat is legyőzve.

HP (NYSE)