Spanyol teret neveznek el a Clash énekeséről

Joe Strummer (The Clash)
Vágólapra másolva!
A tíz éve elhunyt Joe Strummer most Granada városában kap teret, ahol hosszabb időt töltött és meg is énekelte a várost egy Clash-számban.
Vágólapra másolva!

A festői spanyol város önkormányzata kedden jelentette be, hogy jóváhagyták a javaslatot, melynek értelmében a település egyik tere a Plaza Joe Strummer nevet kapja majd, miután granadai újságírók petícióban kezdeményezték, hogy közterületet nevezzenek el a legendás punkénekesről. Strummer ugyan sosem élt Granadában, de 1984-ben hosszabb időt töltött ott, miután egyszerűen elmenekült Londonból, ahol a tagcseréken áteső Clash belső problémái kezdtek a fejére omlani.

Forrás: AFP

Az énekes már korábban is kapcsolatba került az országgal, miután a hetvenes években barátnője volt a Madridból Londonba emigráló Paloma Romero, aki később Palmolive néven több fontos angol punkegyüttesben is dobolt. Ezekből az időkből ismerte Strummer azokat a spanyol barátait, akiket '84-ben meglátogatott Granadában. Ott aztán belezúgott a 091 nevű helyi zenekarba, amelynek még a producere is lett később, és saját pénzéből fizette a stúdióidejét. Korábban már a Spanish Bombs című számban is énekelt egy sort Granadáról, és ez már elég volt ahhoz, hogy a helyi lokálpatrióták kampányt indítsanak a Joe Strummer tér kedvéért. A Clash legendás énekese 2002 decemberében halt meg szívelégtelenségben, ötvenéves korában.