Mitől ilyen bika a MOL? - Egy tízéves magnó miatt!

Vágólapra másolva!
Látszólag semmi nem indokolná a fundamentumok vagy a piaci hangulat oldaláról, hogy a MOL ilyen erőteljesnek mutassa magát a tőzsdén. Az elmúlt hetek relatív erejét nem is ezek okozták: több meghatározó külföldi intézménynek kell vásárolnia a részvényt, hogy az átválható Magnolia kötvényekért cserébe le tudják szállítani a szükséges papírokat.Az alábbiakban Kiss Mihály, a KBC Securities üzletkötőjének írását közöljük változatlan formában.
Vágólapra másolva!

Joggal kérdezhette ezt az utóbbi időben bárki, látván a kormány rezsicsökkentési akcióit vagy a közműadót, és még sorolhatnánk... Na jó, sorolom: a gáztározás körüli kérdőjeleket, a gyenge finomítói marginokat , ja, és olvashattuk, hogy a MOL komoly leépítéseket tervez, akár 700 fő is érintett lehet. De ezeken kívül biztosan minden rendben, és ezért tépik egyes külföldi szereplők a részvényt, mintha ingyen lenne...

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a tőkepiacokon minden mindennel összefügg!

Kis háttérsztori: a MOL (vagyis a MOL kifejezetten erre a célra létrehozott leánya, aki a MOL 5.75%os tulajdonosa is egyben) 2006-ban kibocsátott 610 millió euró névértékben egy "Magnó" néven elhíresült átváltható kötvényt (a kötvény valódi neve Magnolia, de a Magnó sokkal jobban hangzik).

Nem értek az elektronikához, de próbáljuk megnézni, hogy is működik ez a "magnó"! Egy kötvény névértéke 100 ezer euró, ezért 984 darab MOL részvényt kaphatunk, ha kérjük. (De most nem kérjük, mert 984 darab MOL jelenleg csak 62 250 eurót ér, a kötvényt pedig legalább 77 ezer euróba kerülne megvenni, szóval ez most nem buli...). Az átválthatóság 2016 márciusáig lehetséges, addig 4 százalékos kupont fizet a kötvény, ezt követően pedig 3 hónapos EURIBOR + 5.5 százalékon ketyegne a papír az idők végezetéig (örökjáradékká válik a kötvény). Na, de ez meg a MOL-nak nem buli, vélhetően ennél olcsóbban is pénzhez tud jutni a cég. Épp ezért van még egy lehetősége a MOL-nak: 2016-ban az összes kötvényt névértéken - vagyis 100 százalékon, ugyanis a kötvények árfolyamát a névérték százalékában szokás feltüntetni - visszavásárolhatja.

Nyugalom, közelítünk a történet izgalmas részéhez!

Említettük, hogy ez bizony nem egy olcsó "magnó", jelenleg 77 ezer euró körül kell érte fizetni, vagyis 77 százalékon jegyzik, ami meglehetősen vonzónak tűnik ahhoz képest, hogy 3 év múlva jó eséllyel 100 százalékon szabadulhatunk meg tőle!

Ez persze nem csak nekünk tűnt fel! A kötvény szűk egy hónapja csupán 70 százalék körül állt, amikor is a világban tapasztalható pénzbőség a Magnoliához is megtalálta az utat, és komoly vásárlási hullám indult meg. A külföldi traderek, akiknek kvázi kötelező az árjegyzés számos papírra, egyszer csak letolt nadrággal álltak a monitoraik előtt, hisz olyan kötvényeket is megvettek tőlük, ami meg sem volt nekik, vagyis "shortok lettek" magnóból. ELMÉLETILEG, ha tartanák ezeket a short pozíciókat, akkor előfordulhat, hogy egy szép napon kopogtatna náluk mondjuk az a barna kabátos úriember (vagy inkább a piros szoknyás szőkeség...) aki épp itt elsétált az ablak alatt, hogy ő bizony kérne szépen 984 darab MOL részvényt a kötvényért cserébe (nyilván ehhez jóval magasabb MOL árfolyam kell, de ELMÉLETILEG lehetséges). Ekkor bizony bajban lennének, hisz jó drágán meg kellene venni piacon a MOL részvényeket. Mennyivel jobb most megvenni őket, "olcsón", gondolhatják a traderek, aztán ha sikerült lezárni a short Magnolia pozíciót, akkor megszabadulhatunk a MOL vételeinktől is.

Száz szónak is egy a vége, ezért ilyen bika a MOL. A kötvénypiaci vételek hajtották fel idáig, mert a tőkepiacokon minden mindennel összefügg!

És hogy mi ebből a tanulság? Sose dobj ki egy 10 éves magnót, mert nem tudhatod, hogy mire lehet jó!

MOL (napi grafikon)

Forrás: [origo]