Egy titkos esélyes a jegybank élére?

Vágólapra másolva!
Nem Matolcsy György fogja megörökölni a jegybanki vezetést márciusban, a Royal Bank of Scotland elemzői szerint arra sokkal nagyobb esélye lehet az NGM jelenlegi államtitkárának, Pleschinger Gyulának. A monetáris élénkítés várhatóan folytatódik majd a vezetőváltást követően, de állampapírok vásárlásán keresztül történő alternatív monetáris lazítást nem tart elképzelhetőnek az RBS.
Vágólapra másolva!

A Royal Bank of Scotland szakemberei szerint az MNB újabb egymást követő hét alkalommal fogja 25 bázisponttal csökkenteni az irányadó rátát, így az elérheti majd a 4 százalékos szintet a Bloomberg tudósítása szerint.

A forint árfolyamának drasztikus gyengülése a kamatvágási sorozatban szünetet tudna kiváltani, vélik az RBS elemzői, miután találkoztak a jegybank monetáris tanácsának külső tagjaival. Miután Simor András távozik a jegybank éléről, a monetáris élénkítés kulcsa továbbra is az alapkamat csökkentése lesz. Az állampapírok vásárlásán keresztül történő alternatív monetáris enyhítés lehetőségét elvetik a bank szakértői.

A több lap által is a jegybank vezetésének legnagyobb esélyeseként emlegetett Matolcsy György az RBS szerint nem örökli meg a vezető pozíciót, sokkal inkább lehet befutó Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Pleschingerben egyfajta titkos esélyest látnak az elemzők, hiszen a neve jellemzően nem merült fel eddig, mint a pozíció várományosa.