Vágólapra másolva!
Jól kiszámítottnak és kifejezetten manipulatívnak tartja Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, hogy Lance Armstrong egy show-műsor keretében vallott hosszú éveken át tartó doppingolásáról.

A MACS nemzetközileg is elismert vezetője úgy látja, hogy az egyik legnézettebb amerikai tévés programban kipakoló kerekes csak magára öltötte a bűnbánó szerepet, valójában azonban a szponzori pénzekért, a túlélésért, és azért küzd, hogy büntetése kisebb legyen.

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA Kódexe lehetővé teszi, hogy ha a vétkes feltáró vallomással áll elő, bűnbánó magatartást tanúsít és együttműködik a hatósággal, enyhíthető a rá kirótt fegyelmi büntetés" - nyilatkozta Tiszeker Ágnes az MTI-nek. "Vagyis, ha biciklizni már nem is fog, más sportokban, például triatlonban még versenyezhet."

A csoportvezető szerint Armstrong igazi vallomása még csak ez után következik majd, a hét Tour de France-elsőségtől és az olimpiai bronzérmétől is megfosztott amerikai kerékpárosnak a USADA, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége előtt kell majd nevekkel szolgálnia, hogy kik, hogyan segítették őt a doppingolásban. "Nem véletlen, hogy a show-műsorban senkire sem vallott, tartózkodott attól, hogy bárkit is megvádoljon. Pedig ezt nem ússza meg: fel kell tárnia kapcsolatait, így segítőit, köztük orvosokat is meg kell neveznie, például a közreműködők között rebesgetik a lausanne-i labort is, úgyhogy fejek fognak hullani. De nem csupán a doppingolás, hanem a doppingellenőrzés oldaláról is, mivel nyilvánvaló, hogy utóbbiból is sokan érintettek az Armstrong-ügyben."

Tiszeker Ágnes hozzáfűzte: Lance Armstrong tíz éven át hazudozott, fűt-fát beperelt, aki doppingot emlegetett vele kapcsolatban, mégis, a mostani részleges beismeréséig kitartottak mellette fanatikus rajongói. "Immár azonban nem lehet a legendát fenntartani, amely a szent, a sosem doppingoló, ártatlanul megvádolt és meghurcolt sportoló imázsához kötődött. A kőkemény hazudozás után már nem szolgálhat példaként senki számára" - jelentette ki a MACS vezetője, aki szerint Armstrong esete mérföldkő lehet a világméretű doppingellenes küzdelemben. Úgy véli, Armstrong ügye akár a Tour de France végét is jelentheti, vagy éppen a kerékpársport megtisztulását, a doppingolás háttérbe szorulását eredményezheti.