Vágólapra másolva!
Dacára a tőkepiacokon látott kedvező hangulatnak a globális gazdasági növekedés még rendkívül gyenge, ráadásul a 2009-es összeomlás és az innen mutatott megugrás óta folyamatosan lanyhul.
Vágólapra másolva!

Rendkívül szemléletes statisztikát közölt az Economist a világgazdaság növekedéséről, amely szerint a globális GDP növekedése két és fél éve folyamatosan lassul, és csupán közvetlenül a krízis legsúlyosabb időszaka után volt annyira gyenge, mint 2012 harmadik negyedévében.

Az Economist becslése a világ GDP-jének 90 százalékát adó 52 fejlett és fejlődő ország gazdasági teljesítményére alapul, így nem teljeskörű, de kiváló közelítését adja a világ gazdasági teljesítményének (az adat "késleltetett", a becslés összetettsége miatt csak harmadik negyedéves számok szerepelnek benne).

Az okokat lexikonokon keresztül lehetne sorolni és magyarázni, ezúttal ettől eltekintünk, és inkább az ábra kijózanító erejére koncentrálunk: a 2008-2009-es erőteljes sokk, és az abból következő "felpattanás" óta a világ gazdasága nem tud magasabb sebességi fokozatba kapcsolni, és a pálya leginkább egy lejtőre felgurított golyó lassuló pályájra hasonlít.

Érdemes megfigyelni, hogy a négy legnagyobb feltörekvő országot (Brazília, Oroszország, India, Kína) magába foglaló BRIC térség hozzájárulása a globális növekedéshez olyan alacsony szintre süllyedt, amilyet csak 2009-ben láthattunk. Ez szépen egybevág azokkal az adatokkal, amelyek szerint Kína gazdasága 1999 óta nem látott alacsony ütemben bővült 2012-ben, ráadásul a 2012 második felében látott fellendülés is csak átmeneti lehet.