Vágólapra másolva!
Az Apple nyerte a versenyt a negyedik negyedévben az USA okostelefon piacán a legújabb kimutatások szerint, mivel az óriásvállalat bonyolította le az összes okostelefon értékesítés 51,2 százalékát az Egyesült Államokban. A verseny azonban igencsak kiélezett, de nem csak Amerikában, hanem szerte a világban. Az Android készülékek bár vesztettek előnyükből, de még mindig dominálnak, és Európában a Microsoft is egyre nagyobb szeletet hasít ki a tortából.
Vágólapra másolva!

Az Apple dominálta az USA okostelefon piacát a tavalyi év negyedik negyedévében, mivel az eladások több mint 50 százalékát az óriáscég bonyolította le az országban. A kiváló teljesítmény az iPhone nagy sikerének köszönhető, az új 5-ös modell a régi készülékekkel együtt még mindig széles közönséget tud megnyerni. Az Apple 51,2 százalékkal végzett az élen, a második helyen záró Android készülékek eladásai pedig a piaci értékesítések 44,8 százalékát tették ki Amerikában. A Microsoft okostelefonjai viszont nagyon lemaradtak a versenyben, a piacból mindössze 2,6 százalékos részesedést hasítottak ki a negyedik negyedév során.

Forrás: [origo]

Tavaly az iPhone készülékeket vásárlók 36 százaléka azokból kerültek ki, akik korábban a versenytársak okostelefonjait használták. Különösen nagy az Androidtól elpártolók aránya, az Apple termékeit választók 19 százalékát ők tették ki. 2011-ben ez a szám még csak 9 százalék volt.

Kifejezetten a Verizon Communications volt aktív az iPhone-ok eladásában, a telekommunikációs cég az októberi-decemberi időszak során közel 6,2 millió darabot adott el belőlük, ami a 9,8 millió darab összes okostelefon aktiválásának több mint 60 százalékát teszi ki. A Verizonnál vásárlók közül 59 százalék volt azok aránya, akik korábban nem az Apple készülékeit használták. A korábbi Android felhasználók itt is domináltak, mivel összesen 30 százalékos volt az arányuk

Az Android viszont még így is piacvezetőnek számít a világon, bár előnye így rohamosan csökken. Az okostelefonok piacán nagyon éles a verseny, az Egyesült Királyságban a Samsung 35 százalékkal vezeti a sort, de az Apple nem sokkal van tőle lemaradva, mely 32 százalékkal követi a dél-koreai céget. Ezen túl a Microsoft telefonjai is rohamosan törnek előre, Nagy-Britanniában 5,9 százalékot hasítottak ki a piacból a negyedik negyedévben, ami kisebb javulásnak tekinthető az egy évvel korábbi 2,2 százalékról. Olaszországban pedig már 13,9 százalék volt a piaci részesedésük. Ugyanakkor a Microsoft lemaradása még mindig jelentősnek tekinthető a két kulcsfontosságú régióban, Amerikában, és Kínában.

Az Apple részvényei pozitívan reagáltak a hírre, és 0,6 százalékos pluszban megfordult az árfolyam, de mostanra már visszacsúszott ismét 500 dollár alá, 498 környékén mozog a részvény.

Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]