Felfüggeszti beruházását a vasérckitermelő óriás

Vágólapra másolva!
Felfüggeszti kálisóprojektjét az argentin mendozai tartományban a világ legnagyobb vasérc kitermelő vállalata, a Vale. A társaság költségcsökkentésekre kényszerül, mivel a cég profitjának 90 százalékát adó vasérc árfolyama közel három éves mélypontján mozog.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb vasérc termelő cége, a Vale elhalasztja az Argentínában tervezett közel 6 milliárd dolláros kálisó projektjét. A Rio de Janeiro-i központú vállalat megerősítette, hogy a projekt munkásai még nem tértek vissza karácsonyi pihenőjükről, mivel a beruházást határozatlan időre felfüggesztették.

Ezzel a társaság beruházásai közel három éves mélypontjukra estek vissza, de már korábban is figyelmeztettek a 2013-as beruházási keret visszavágására. A cég ugyanis költségcsökkentésekre kényszerül a fő piacaik zsugorodása miatt, és emiatt a projekt 1,08 milliárd dolláros költségvetését 611 millió dollárra vágták vissza. Az összes beruházásra fordított összeget pedig nem kevesebb, mint 1,2 milliárd dollárral csökkentették. Ha a 2014-es határidőre befejezik a munkálatokat, 2,4 millió tonna kálisót fognak tudni termelni évente Rio Colorado-ban.

A szünetelő mendozai beruházást már 2011 júniusában is el kellett halasztani az argentin hatóságok parancsára, mivel azok azzal az ürüggyel támadták a Vale-t, hogy nem teljesíti az elegendő helyi munkás alkalmazására és argentin alapanyagok felhasználására vonatkozó követelményt. A bányaipari társaság és az argentin önkormányzatok egyébként határozottan cáfolták, hogy a beruházás teljes leállítása lenne a szándékuk.

A Vale az vasérc árának három éves mélypontjára való süllyedésétől szenved, mivel ennek a fémnek az értékesítése adja a cég profitjának 90 százalékát. Az árfolyam zuhanásában a világ legnagyobb nyersanyag importőrének számító Kína gazdasági lassulása játsza a legnagyobb szerepet, az európai és amerikai kereslet visszaesése mellett.

A költségcsökkentés keretében a Vale még egy guinea-i vasérc bánya fejlesztését is visszafogta a nem kulcsfontosságúnak tekintett kolumbiai szénbányák működésének visszafogása mellett. Ezen túl 1 milliárd dollárért szeretnék értékesíteni a brazíliai olaj és gázmezőiket.

Vale árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]