Mindenáron bekebelezné riválisát a Ryanair

Vágólapra másolva!
A Ryanair hajlandó lenne átadni az Aer Lingus bizonyos útvonalait a Flybe brit légitársaságnak, azért, hogy megkapja az Európai Bizottság jóváhagyását ír riválisa felvásárlásához. A Ryanair már harmadjára próbálja bekebelezni az Aer Lingust, de az EB folyamatosan elutasította az üzletet azzal az indokkal, hogy a vállalat monopolhelyzetbe került volna Írországban. A finomított ajánlattal most viszont jó esélyük van a tranzakció jóváhagyására a vezérigazgató szerint. A befektetők közel 3 százalékos emelkedéssel reagáltak a hírre. 
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai diszkont légitársasága, a Ryanair továbbra is helyi versenytársára, az Aer Lingusra feni a fogát. Korábban már többször felvásárlási ajánlatott tett az ír cégre, azonban mindig versenyjogi aggályok merültek fel. Legelőször 2006-ban tettek erre kísérletet, akkor azonban az Európai Bizottság megtiltotta a tranzakciót. Az indok szerint a Ryanair monopolhelyzetbe került volna 35 útvonalon és a dublini piac 80 százalékát birtokolta volna. Tavaly júniusban újabb ajánlatott tett a Ryanair, ami a bizottság szerint ismételten versenyjogi aggályokba ütközött. A legutóbbi ajánlatot azonban még mindig vizsgálja az Európai Bizottság, amelynek döntése legkésőbb március 6-ig láthat napvilágot.

Az ír diszkont légitársaság most mindent megtesz, hogy nyélbe üssék az akvizíciót, hajlandó lenne lemondani 46 dublini repülési útvonal jogáról, amellyel az Aer Lingus is rendelkezik. A Ryanair vezérigazgatója mindeképp pozitív döntésre számít az akvizícióval kapcsolatban a Bloomberg szerint.

A Ryanair 43 útvonalat a Flybe brit légitársaságnak adna át, hogy így szerezze meg a régóta felvásárolni kívánt társaságot. Továbbá az ír légitársaság jogot adna a British Airways-nek is arra, hogy az megvegye tőle az Aer Lingus heathrow-i reptéren lévő repülőgéphelyeinek felét az átvétel után.

Ahhoz, hogy a Flybe átvegye az Aer Lingus bizonyos tevékenységeit, hasonló üzletkötésére van szükség, mint amit a Flybe kötött a British Airways-el 2006-ban. Akkor a BA 130 millió fontot fizetett a Flybe-nak azért, hogy az átvegye tőle a veszteségesen üzemelő helyi járatait 1500 munkavállalójával együtt.

A tranzakció továbbra is erőteljes állami ellenállással néz szembe. Az ír kormány a múlt hónapban továbbra sem támogatta a Ryanair akvizíciós terveit, és nem volt hajlandó eladni neki az Aer Lingusban lévő 25 százalékos részesedését. A Ryanair jelenleg mintegy 30 százalékos részesedéssel rendelkezik riválisában.

A befektetők megörültek a bejelentéseknek, ugyanis a Ryanair részvényei 2,7 százalékot drágultak Londonban.

Ryanair árfolyama

Forrás: [origo]