Kiütötte a plafont a Fed mérlegfőösszege

Vágólapra másolva!
Soha nem látott szintre, 3 ezer milliárd dollár fölé emelkedett a legfrissebb adatok szerint a Fed mérlegfőösszege. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed januárban folytatta a tavaly év végén bejelentett kötvényvásárlási programot, aminek keretében havonta 85 milliárd dollárt költenek kötvényvásárlásra.
Vágólapra másolva!

Elképesztő szintre, soha nem látott magasságba emelkedett az előző héten a legfrissebb adatok szerint a Fed mérlegfőösszege, mely elérte 3 ezer milliárd dollárt. A Fed tavaly szeptemberben jelentette be, hogy havonta 40 milliárd dollárt fordítanak jelzálogkötvények vásárlására, majd decemberben a kifutó Operation Twist programot egy havi 45 milliárd dolláros kötvény vásárlással váltották fel. Összesen tehát havonta 85 milliárd dollárt költenek különböző értékpapírok megvételére.

Forrás: [origo]

Mi az Oparation Twist?

Az Operation Twist keretében az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a portfóliójában lévő rövidlejáratú kötvényeket adja, míg a hosszabbakat megvásárolja, azzal a céllal, hogy a hosszabb távú finanszírozási költségeket csökkentse a gazdasági szereplők számára. Az első ilyen program 2011 szeptemberében indult és 2012 júniusáig tartott, melyet júliusban meghosszabbítottak 2012 év végéig.


A Fed mandátuma némileg különbözik az Európai Központi Bankétól, illetve az Magyar Nemzeti Bankétól is, hiszen a Fednek nemcsak az árstabilitást kell fenntartania, hanem a maximális foglalkoztatottságot is szem előtt kell tartania. A legutóbbi bejelentés szerint addig folytatják az eszközvásárlást, ameddig jelentősen nem javul a munkaerőpiac helyzete.

Forrás: [origo]

A kötvényvásárlások révén a Fed profitot ért el a kamatbevétel révén, mely közel 89 milliárd dollárral növelte meg az adófizetők profitját 2012-ben. A programokat még 2008-ban indították a kirobbanó válság miatt, ezzel próbálta a Fed a likviditást fenntartani, illetve a gazdasági aktivitást növelni.

A decemberi kamatdöntő ülésen a Fed tagja megosztottak voltak a kötvényvásárlási programok folytatását illetően, így komoly figyelmet kaphat a jövő heti Fed ülés.